Thuis pottenbakken: zo pak je het aan!

Wat heb je nodig om thuis te leren pottenbakken? Denk aan een draaischijf, een oven, een werktafel en een online cursus van De Cursist. Ontdek hier alle tips!
Foto van Nele Ostyn
Nele Ostyn

Eeuwige cursist.

We zijn de tijd al even voorbij dat je ergens fysiek aanwezig moest zijn om nieuwe vaardigheden te leren. Dat je op je fiets of in de auto moest springen om les te volgen. 

Tegenwoordig kan je ook vanuit de warmte en gezelligheid van je eigen huis je kennis bijschaven: met een online cursus. Zelfs pottenbakken kan je online leren en thuis oefenen. Wat je daarvoor allemaal nodig hebt, lees je in dit artikel.

Wat heb je nodig om thuis te pottenbakken?​

Eerst en vooral de grondstof van keramiek: klei. Om potten te draaien, heb je ook een draaischijf nodig. Uiteraard kan je ook klei vormen zonder draaischijf. Nadat je je vorm hebt gemaakt, verdwijnt je werkstuk in de oven. Een keramiekoven is dus ook onontbeerlijk. Die hoef je uiteraard niet in huis te halen; er zijn voldoende ateliers in jouw buurt waar je een oven kan huren.

Je merkt het: keramiekbenodigdheden nemen wel wat plaats in. Daarom is het fijn om een aparte plaats of ruimte toe te creëren waar je in alle rust de lessen kan volgen en je eerste werkstukken maakt. Zorg zeker ook voor een plekje om je werken uit te stallen. Zo zie je mooi de evolutie van je vaardigheden.

1. De basisgrondstof: klei

Wie keramiek maakt, heeft klei nodig. Er bestaan drie categorieën klei: aardewerk, steengoed en porselein. Welke soort klei je kiest, hangt af van het werkstuk dat je voor ogen hebt. Verder heb je ook ander materiaal nodig zoals een emmer water, een spons, een spatel en een schaar. 

2. Een draaischijf

Een goede draaischijf is essentieel als je potten wil draaien. De ideale draaischijf bestaat niet. Wat voor jou het beste werkt, hangt af van jouw eigen voorkeur. Sta ook zeker stil bij de kostprijs van een kwalitatieve draaischijf. Daarvoor tel je gauw zo’n 1.000 euro neer. Een goed instapmodel vind je bijvoorbeeld bij het merk Shimpo. Meer over de draaischijf kan je in dit artikel lezen.

Uiteraard is het mogelijk om zonder draaischijf keramiek te maken. Met je handen en de klei creëer je de prachtigste vormen, met kleirolletjes, kleiplaten, of met behulp van giet- of drukmallen. Maar draaien op de schijf is en blijft een mooie meerwaarde. Zeker als je grotere werkstukken beoogt.

3. Glazuren

Wil je je werkstuk verder opsmukken, en helemaal afwerken? Dan haal je ook glazuren in huis. Zo word je werkstuk niet alleen mooier, het wordt ook echt gebruiksgoed dat bovendien waterdicht is.

Wil je meer weten over glazuren? Neem dan een kijkje op de cursuspagina’s over glazuren (Glazuren leren gebruiken en Glazuren leren maken) of lees dit artikel.

4. Een keramiekoven

Eens je werkstuk af is, is het tijd om het te bakken. Dat doe je niet in eender welke oven. Keramiek kan je enkel afbakken in een keramiekoven. Het is zeker niet nodig meteen zelf zo’n oven aan te schaffen. In je buurt vind je vast en zeker particulieren en ateliers bij wie je – tegen betaling – je werkstukken kunt (laten) afbakken.

5. Een werktafel – een rek

Een werktafel is handig om – zoals het woord zelf zegt – aan te werken. Je kneedt er de klei en legt er al je materiaal op. Zo werk je efficiënt en in alle rust aan je eerste werkstukken. Daarnaast voorzie je best ook wat houten planken of een houten rek om je werk op te laten drogen.

6. Een goede (online) cursus en docent

Een goede cursus is een ander cruciaal ingrediënt voor een succesvolle pottenbakcarrière. Er worden regelmatig cursussen gegeven in ateliers maar ook online vind je gegarandeerd je gading. Ga je liever in een atelier aan de slag, hou er dan rekening mee dat er meestal wachtlijsten zijn. Wie vandaag pottenbakkriebels krijgt, zal vaak nog even geduld moeten oefenen voor hij effectief met de handen in de klei kan duiken.

Wie liever thuis leert pottenbakken, vindt online een schat aan informatie. Verschillende blogs en websites – zoals die van de Cursist – geven tips en advies om thuis te pottenbakken. Wil je echt snel vooruitgang maken en bruikbare objecten creëren, is een gestructureerde cursus met uitstekende docenten onmisbaar. De online cursussen van De Cursist zijn een ideaal startpunt.

Eerst en vooral focussen onze cursussen niet alleen op de basistechnieken. Naast een inleiding tot klei draaien, zijn er ook cursussen voor semigevorderden en gevorderden. En er zijn ook cursussen die focussen op bepaalde aspecten zoals glazuren, decoreren of mallen maken voor gietklei. 

Je bent ook zeker dat je leert van een fantastische docent. Keramisten die al jaren pottenbakken en de kneepjes van het vak door en door kennen. En die ook heel goed lesgeven en zelfs de meest complexe handelingen op een eenvoudige manier uitleggen, zodat jij meteen mee bent.

Kortom: de cursussen van De Cursist zijn een heel fijne plek om te beginnen aan je pottenbakavontuur. Wil je meer informatie over de cursussen? Neem dan zeker een kijkje op de verschillende cursuspagina’s!

Waarom thuis pottenbakken?

Een betere vraag zou zijn: waarom zou je niet thuis pottenbakken? Het is zeker mogelijk om deze nieuwe hobby thuis aan te leren, te oefenen en volledig onder de knie te krijgen. Zoals je hierboven hebt gelezen, heb je aan enkele benodigdheden voldoende om te starten.

Laten we daarom de voordelen van een online cursus onder de loep nemen:

  1. Je hoeft niet te wachten tot er een plekje vrijkomt in een atelier. 

Vaak zijn er ellenlange wachtlijsten bij ateliers. Daar hoef jij je met een online cursus van De Cursist geen zorgen over te maken. Eens de cursus is gekocht, ga je meteen aan de slag. 

  1. Je plant het pottenbakken in wanneer jij er tijd voor hebt

Geen reden om een vaste avond per week vrij te houden in je drukke agenda. Een online cursus is er 24u op 24, 7 dagen op 7, en wacht geduldig op jou tot jij tijd hebt om aan een volgende les te beginnen. Ideaal dus voor mensen met een flexibel werkschema, een druk gezinsleven of variabele werkuren. 

  1. Jouw tempo is het enige tempo dat ertoe doet

Doe je het graag wat trager of mag het gerust wat sneller gaan? Een online cursus volgt jouw tempo. Wat niet duidelijk is, spoel je terug en bekijk je opnieuw. Wat je al weet, spoel je door. Met een online cursus kan het allemaal! 

  1. Je bespaart tijd

De verplaatsing van en naar een atelier hoef jij alvast niet te doen. En thuis smaakt de koffie nog zo goed! Misschien binnenkort wel in een zelf gedraaide mok? 

  1. Tijdens een vrij moment grijp je sneller naar keramiek

Je zal al snel merken dat eens je begonnen bent met pottenbakken, de kriebels je zullen overvallen op een onbewaakt moment. Leer je thuis pottenbakken via een online cursus, heb je al het materiaal bij de hand. Je logt in, klikt op de volgende les en een doods momentje is in geen tijd opgevuld met een heerlijke pottenbaksessie. Nog zo handig! 

  1. De videolessen focussen op de handen van de docenten

De online cursussen van de Cursist bestaan uit videolessen. Die video’s leggen de nadruk op de handelingen van de docenten. Zo zie je hoe zij het doen. Wil je het nog eens zien? Spoel dan de video terug. De handelingen op een trager tempo bekijken? Ook dat is mogelijk door de afspeelsnelheid lager te zetten. 

Dankzij de videolessen van De Cursist krijg je elke keer een privéles en kijk je mee over de schouder van een meesterkeramist.

  1. De online cursussen zijn duidelijk en gestructureerd

Elke cursus keramiek van De Cursist werkt volgens een duidelijke logica. Je start met de basiskennis en -handelingen en eindigt met een afgewerkt werkstuk. Elke cursus is aangepast aan een bepaald niveau. Je leest meer over de cursussen op het cursusoverzicht.

  1. Je krijgt online ondersteuning

Afhankelijk van de cursus die je volgt, krijg je toegang tot een besloten Facebookgroep waarin je je vragen kan stellen, word je uitgenodigd voor live online vragensessies of krijg je toegang tot een vragenformulier. In deze groepen of tijdens de sessies toon je je werk, vraag je feedback en heb je de mogelijkheid om antwoorden te krijgen op je vragen. Op die manier zit je nooit ‘vast’ en ben je snel terug op weg naar je eerste afgewerkte stuk. 

  1. Je leert samen met andere cursisten

Je voelt je tijdens je leerproces nooit alleen omdat je verbonden bent met andere cursisten via de besloten Facebookgroep. Je ziet hun werkstukken en laat je eigen werkstukken zien als je dat wilt. Zo leer en inspireer je elkaar. 

Klaar voor een blitzstart? Begin dan thuis met pottenbakken. Via dit handige stappenplan kan je vandaag nog van start. Met duidelijke handvaten om je op weg te helpen ben je in geen tijd thuis keramiek aan het maken. 

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email

Heb je zin gekregen om zelf te pottenbakken? Wil je bijleren over klei en keramiek? Snuister dan in de online cursussen van De Cursist!

Bekijk het aanbod van online cursussen en duik met je handen in de klei!

Ontdek hier meer blogs

cursist schaakbord
Vormen
Nele

Schaakbord en -stukken

Schaak, dammen, backgammon… Een handgemaakte bordspel, dat is pas eens een origineel project!

densiteitsmeter in glazuur
Artikels
Nele

Hoe meet je de densiteit van glazuur?

Als je een glazuur aanmaakt met een aangekochte poedermix ga je rekening moeten houden met de densiteit om goede glazuurresultaten te bekomen. In dit artikel leggen we uit hoe je

starten met keramiek gratis ebook

Download
gratis e-book

Starten met keramiek

Een handige PDF van 27 pagina’s met alles wat je moet weten om te starten met pottenbakken, klei en keramiek. Geef je gegevens hieronder in en je krijgt de gids onmiddellijk in je mailbox. Daarmee schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief vol keramiek-lekkers.