Ergonomie voor keramisten

Keramiek maken kan belastend zijn voor je lichaam en het zou jammer zijn met pijn te moeten kleien. Daarom geven we in dit artikel nog wat tips om pijnvrij te blijven!
Picture of Nele Ostyn
Nele Ostyn

Eeuwige cursist.

Te lang in dezelfde verkeerde positie zitten, of repetitieve handelingen doen in een onaangepaste houding, het kan zorgen voor blessures. Sowieso is een goeie basiscondititie zeker meegenomen, evenals sterke buik- en rugspieren. Dus werk aan je core stability, dat helpt echt bij het centreren!

Kleine aanpassingen in je gewoontes

Wat raar in de context van kleien en pottenbakken, maar waarom zou je niet even wat opwarmen of stretchen voor je begint te kleien. Zeker als je ongewone dingen doet, zoals bijvoorbeeld een levering van vele kilo’s klei binnendragen. Of warm eens je polsen op voor je begint te draaien.

Wissel tijdens een kleisessie af en toe van activiteit. Sta al eens recht om wat bollen klei te kneden. Beter zo dan alle bollen op voorhand te kneden en dan uren aan een stuk te zitten draaien. Neem een pauze en stof ondertussen eens wat rekken of planken af. Of vul je oven bij wijze van onderbreking.

Soms is het ook gewoon kwestie van met andere klei te werken, een zachtere klei bijvoorbeeld. De ene klei is de andere niet, en hoe harder de klei hoe meer inspanning je moet leveren om te bekomen wat je wil.

Houding aan de schijf

We schreven al een artikel over hoe hoog je draaischijf moet staan en wat je kan aanpassen om echt goed te zitten. Daarnaast is het belangrijk dat je mooi rechtop blijft zitten en niet de hele tijd vooroverbuigt om de wanden van je pot te bekijken. Voel je dat je dat vaker doet, dan kan je beter met een spiegel werken. Die spiegel zet je achter de draaischijf zet zodat je heel goed de vorm van je pot kan zien. Voor sommige mensen is staand draaien trouwens de beste manier.

vrouw maakt pot op de draaischijf

Hoogte van je werktafels

De hoogte van je werktafel is ook belangrijk. Voor het kneden is vaak een andere hoogte geschikt dan voor opbouwwerk of glazuren. Pas je werktafel aan aan jouw gestalte, zodat je in de best mogelijke omstandigheden kan werken. Jouw atelier, jouw keuze. Niets mis met een stuk van de tafelpoten zagen, of de tafel net op blokken te zetten.

Inrichting van je atelier

Denk goed na over wat je waar zet in je atelier. Zware dingen op moeilijk bereikbare plaatsen stockeren is geen goed idee. Want dan moet je je zelf wel echt in rare positites wringen om iets te verplaatsen. Zet zo veel mogelijk op wieltjes of zorg dat je er makkelijk aan kan.

Met een slimme inrichting van je werkplek, en een aantal eenvoudige aandachtspunten kan je vermijden dat de klei je op termijn pijn doet, en draag je zorg voor je lichaam. Niet te onderschatten!

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email

Bijleren over klei en keramiek?

Bekijk het aanbod van online cursussen en duik met je handen in de klei!

Ontdek hier meer blogs

Vormen
Nele

Het tapaskommetje

Een leuk projectje om zelf te maken met klei: kleurrijke tapaskommetjes.

Artikels
Nele

Keramiek voor de keuken

In dit artikel vind je heel wat keramiekinspiratie voor vormen die je in de keuken kan gebruiken.

1080 x 1920 Starten met keramiek gratis ebook

Download de gratis beginnersgids

Starten met keramiek

Een handige PDF van 27 pagina’s met alles wat je moet weten om te starten met pottenbakken.

Geef je gegevens hieronder in en je krijgt de gids in je mailbox! Daarmee schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief vol keramiek-lekkers.