Hoe hoog moet je draaischijf staan?

Als keramist spendeer je heel wat tijd aan je draaischijf. Als die te hoog of te laag staat, dan zorgt dat gegarandeerd voor rugklachten.
Nele Ostyn

Nele Ostyn

Eeuwige cursist.

Geen slecht idee dus, om eens te onderzoeken of je draaischijf wel goed afgestemd is op jou en je werkplek. Het hangt allemaal af van je lengte, je lichaamsbouw, wat je wil maken, en je persoonlijke voorkeur.

Hoe vind je de juiste hoogte?

Veel keramisten kiezen ervoor om hun stoel net ietsje hoger te hebben dan de bovenkant van hun draaischijf. Zo kan je makkelijker je stabiliteit zoeken tijdens het centreren. En zo gebruik je niet alleen je armkracht, je kan je hele lichaamsgewicht in de schaal gooien.

Als je natuurlijk hoge cilindervormige werkstukken maakt, dan wil je misschien net iets hoger zitten. Het is zo immers een stuk makkelijker om de klei op te trekken als je de klei naar je toe kan trekken. Als je stoel te laag staat, moet je de klei net van je weg duwen, en dat is een stuk moeilijker.

Meestal zit je goed als je knieën net boven de opvangbak van je draaischijf uitsteken, en je er dus met je ellebogen en armen goed steun op kan zoeken. Maar zoek vooral een houding die voor jou comfortabel voelt!

Hoe verhoog je je draaischijf?

Draaischijven zijn er in alle maten en vormen. Om ze op de juiste hoogte te kunnen gebruiken, moet je soms wat creatief zijn, want weinig draaischijven hebben poten die verstelbaar zijn in de hoogte. Gebruik bijvoorbeeld:

  • bedverhogers,
  • betonblokken,
  • bouwstenen,
  • of houten palletten.

Daarnaast zijn er ook draaischijven op de markt waar je speciale onderstellen voor kan kopen.

Waar let je nog op?

Er zijn ook nog andere zaken waar je op kan letten om rugklachten te vermijden.

  • Let erop dat je vanuit je heupen voorover buigt. Zo vermijd je dat je met een kromme, ingezakte rug zit.
  • Zorg dat je knieën iets lager zijn dat je heupen. Dat is beter voor de circulatie, en een stuk comfortabeler.
  • Overweeg om een steunblok te gebruiken voor je linkervoet. Zo komt je linkerbeen op dezelfde hoogte als je rechterbeen, en ben je meer in evenwicht.
  • Gebruik een stoel waarvan je de hoogte kan aanpassen. Zo kan je bij hogere werkstukken eenvoudig je positie optimaliseren.
  • Indien mogelijk, zorg ervoor dat je stoel lichtjes naar voren gekanteld is, in een hoek van ongeveer 10 graden. Zo ben je minder geneigd om voorover te buigen, en zo krijg je minder druk op je lage rug. Je kan bijvoorbeeld een verhoogje onder de achterste twee poten van je stoel leggen.

Dit is natuurlijk geen exacte wetenschap. Wat voor de ene keramist comfortabel is, werkt misschien niet voor jou. Experimenteer dus gerust met verschillende hoogtes en posities, en vind wat voor jou het beste voelt. Zo ben je helemaal klaar voor uren kleiplezier achter je draaischijf!

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email

Helemaal klaar voor de start?

Bekijk het aanbod van online cursussen en duik met je handen in de klei!

Ontdek hier meer blogs

vaas sgraffito
Technieken
Nele

Sgraffito: hoe doe je dat?

Sgraffito is een decoratietechniek waarbij je gericht krassen maakt in de bovenste laag van je werkstuk, meestal onderglazuur, kleislib of engobe. Je ontbloot zo de kleuren van de de onderliggende laag klei. De naam is afgeleid van het Italiaanse woord sgraffiare, wat krabben betekent.

Artikels
Nele

Hoe lang kan je klei bewaren?

Je ging eens graven in je voorraad en vond er een pak klei dat al jaren oud is. Helemaal vergeten dat je die nog had! Een houdbaarheidsdatum zie je niet, maar toch twijfel je: kan je deze klei nog gebruiken? Of gooi je hem beter weg?