Veelgestelde vragen over klei, keramiek en pottenbakken
Hieronder vind je een lijstje van de veelgestelde vragen en natuurlijk de antwoorden daarop.
Vragen over beginnen met klei
Je keuze van draaischijf hangt af van een aantal factoren. We raden in ieder geval een elektrische draaischijf aan. Voor welk merk of type je kiest, of je er een kiest met een vaste of losse pedaal, met een vast of los zitje, die keuze is volledig persoonlijk. Laat je adviseren in je keramiekzaak. Zij weten alles over draaischijven en kunnen je perfect zeggen welke draaischijf bij jou past.
Je keuze van draaischijf hangt af van een aantal factoren. We raden in ieder geval een elektrische draaischijf aan. Voor welk merk of type je kiest, of je er een kiest met een vaste of losse pedaal, met een vast of los zitje, die keuze is volledig persoonlijk. Laat je adviseren in je keramiekzaak. Zij weten alles over draaischijven en kunnen je perfect zeggen welke draaischijf bij jou past.
Je vindt hier een lijstje van keramiekwinkels. Je kan alvast ons artikel lezen over draaischijven, dat helpt je vast op weg.
Een keramiekoven is een flinke investering, en de keuze is volledig persoonlijk. Je kan kiezen voor een oven met of zonder krachtstroom, een bovenlader en voorlader. De inhoud zal afhankelijk zijn van de grootte van het werk dat je wil stoken. Je laat je best adviseren in een keramiekzaak.
Je vindt hier een lijstje van keramiekwinkels. Je kan alvast ons artikel lezen over de keramiekoven, dat helpt je vast op weg.
Je koopt je klei het beste in een winkel die gespecialiseerd is in keramiekbenodigdheden, en niet in eender welke hobbyzaak. In een keramiekwinkel kunnen ze je het beste adviseren over de verschillende soorten klei en welke klei jij precies nodig hebt voor je projecten.
Je vindt hier een lijstje van keramiekwinkels.
Welke klei je koopt hangt af van welke soort werkstukken je gaat maken en welke techniek je wil gebruiken. Je vindt alvast wat info in dit artikel. Maar laat je zeker adviseren in de keramiekzaak, zij weten echt alles van klei!
Je vindt hier een lijstje van keramiekwinkels.
Ja zeker, waarom niet! Je kan beginnen door onze beginnersgids te downloaden, dat geeft je een goeie basis over alles wat met klei te maken heeft. Ook op onze blog vind je een pak informatie.
Als je graag wil leren draaien, dan is onze beginnerscursus draaien met Aster Caemaert geknipt voor jou. Zij heeft al honderden mensen leren draaien, dus waarom niet jij ook? Je kan ook starten met handopbouw. Waarom niet leren serviesgoed maken met kleiplaten, of alledaagse voorwerpen opbouwen? Ook de cursus mallen maken en gebruiken, en de cursussen over papierporselein, in kneedbare en vloeibare vorm, zijn geschikt voor beginners.
Het voordeel van onze online cursussen is dat je ze volledig op je eigen tempo kan volgen. Wil je tussen twee lessen door eerst een week of een maand oefenen, dan kan dat. Je kan de lessen oneindig bekijken en herbekijken. En heb je vragen, dan kan je ze altijd stellen in onze gesloten Facebookgroep of je kan ons een berichtje sturen via mail of via Instagram/Facebook.
Als je keramiek wil leren maken op de pottenbakkersschijf, dan heb je uiteraard een draaischijf nodig, maar dat wil niet zeggen dat je er zelf een moet kopen. Er zijn heel wat plekken in België en Nederland waar je een draaischijf kan huren, of waar je een abonnement kan nemen om gebruik te maken van een werkplek met draaischijf.
Je kan de videocursussen thuis bekijken en dan in het atelier oefenen wat je leerde. Bij alle cursussen zitten pdf-documenten met de korte samenvatting van de lessen, die je kan downloaden en uitprinten, zodat je die kan meenemen naar je werkplek.
Nee, zeker niet. Een keramiekoven is een hele investering. We stelden een lijst samen van particulieren en ateliers die werk bakken voor anderen. Je vindt vast wel een adresje in je buurt. In dit artikel lees je hoe je je werkstukken kunt vervoeren als je niet thuis bakt.
Vragen over de cursus
Je vindt de cursussen van Cursist op ons cursusplatform. Je logt in met je e-mailadres en je paswoord. Je ziet een overzicht van alle modules en lessen van de cursus, en je kan er alle video’s bekijken, teksten lezen en pdf-documenten bekijken, downloaden en uitprinten.
Je vindt de cursussen van De Cursus op ons cursusplatform. Je logt in met je e-mailadres en je paswoord. Je ziet een overzicht van alle modules en lessen van de cursus, en je kan er alle video’s bekijken, teksten lezen en pdf-documenten bekijken, downloaden en uitprinten.
De lessen zijn niet live. Je hoeft dus niet op een bepaald moment beschikbaar zijn. De lessen zijn professioneel opgenomen en gemonteerd, met verschillende camerastandpunten, zodat je goed ziet wat de docent precies doet. Je kan de cursus volledig op je eigen tempo doorlopen en alles bekijken en herbekijken zoveel je maar wil. Je hebt levenslang toegang tot je cursus.
De meeste cursisten bekijken eerst een volledige module, en gaan dan aan de slag in hun atelier, al dan niet met de video’s en/of de pdf-documenten erbij. Eens ze een bepaalde techniek onder de knie hebben, gaan ze verder met de volgende module. De meeste cursussen volg je best in de volgorde waarin ze zijn opgesteld.
De lessen zijn niet live. Je hoeft dus niet op een bepaald moment beschikbaar zijn. De lessen zijn professioneel opgenomen en gemonteerd, met verschillende camerastandpunten, zodat je goed ziet wat de docent precies doet.
Je kan de cursus volledig op je eigen tempo doorlopen en alles bekijken en herbekijken zoveel je maar wil. Je hebt levenslang toegang tot je cursus.
Als er een pdf-document bij de les hoort, vindt je het onder de videoles. Als je op de titel van het document klikt, dan start het downloaden automatisch.
Dat hangt eigenlijk volledig van jou af. Per cursus zie je op onze website hoeveel tijd de videolessen duren in uren en minuten. Maar er is ook tekst om te lezen, en pdf-documenten om door te nemen, en hoeveel tijd je neemt om te oefenen en met je handen in de klei te zitten, dat kies je natuurlijk helemaal zelf. Sommige cursisten werken een cursus op een recordtempo in een aantal weken af, andere cursisten nemen maanden of zelfs jaren de tijd. Geen haast, want je hebt levenslang toegang.
Op elke cursuspagina vind je een overzicht van de verschillende modules die de cursus bevat en wat daarin precies aan bod komt. Als je nog vragen hebt, geef ons gerust een seintje.
Uiteraard! Bij de draaicursussen ‘Van klei tot kom’ en ‘Borden, schalen, vazen’, hoort een gesloten Facebookgroep om al je vragen te stellen en te overleggen met je medecursisten. Bij de andere cursussen kan je telkens terecht bij een vragenformulier. We bundelen en beantwoorden alle vragen, en voegen die telkens toe aan de cursus. Zo wordt die telkens verbeterd en aangevuld. En natuurlijk kan je ons ook altijd rechtstreeks contacteren.
Vragen over de betaling
leeg
Je kan betalen met Bancontact, kredietkaart, PayPal, iDeal en via KBC of Belfius Direct. Als er iets misloopt met de betaling, of je hebt verdere vragen, geef gerust een seintje.
Ja hoor. Tijdens het bestellen kan je aangeven dat het een zakelijke aankoop is en je btw-nummer toevoegen. Je ontvangt dan een factuur met de juiste btw-gegevens.
Vragen over het materialenpakket
leeg
Je materialenpakket wordt verstuurd door onze partner Colpaert. Wanneer jij een cursus met materialenpakket bestelt bij Cursist, ontvangen zij automatisch de bestellingen. Reken op een levertijd van om en bij de 10 dagen.
Wil je zelf eens informeren bij keramiekzaak Colpaert wanneer het pakket geleverd wordt, dan kan dat via info@colpaert-ceramic.be of +32 9 226 28 26.
Je leest hier wat er in het materialenpakket zit dat bij de cursus Grafische decoratietechnieken hoort, en hier staat te lezenwat het materialenpakket bij de cursus Op glazuuravontuur met Caroline en Aster – deel 2 zit.
Vragen over het cursusplatform
leeg
Je leest hier alles over hoe je inlogt op het cursusplatform.
Je login is het e-mailadres waarmee je je registreerde bij De Cursist. Misschien vind je nog terug welk mailadres dat was? Het wachtwoord heb je van ons gekregen. Maar het zou natuurlijk kunnen dat je het hebt gewijzigd. We leggen in dit artikel alles uit over inloggen en wachtwoorden op het cursusplatform.
Als je ingelogd bent op ons cursusplatform, dan kan je in je account je login en/of paswoord aanpassen. Hoe je te werk gaat lees je hier.
Je kan de lesvideo’s van de cursussen bekijken op elk toestel waarmee je op het internet kan: computer, laptop, tablet en zelfs je smartphone. Zolang je een internetverbinding hebt kan je surfen naar het cursusplatform, je inloggen met je gegevens en de video’s bekijken, teksten doornemen en pdf’s downloaden.
Ja, onze cursussen staan op een online cursusplatform. Om de video’s te kunnen bekijken, de teksten te kunnen lezen en de pdf’s te kunnen zien en downloaden heb je een internetverbinding nodig. De pdf-documenten die bij elke cursus horen kan je downloaden en uitprinten.
Als de video’s uit onze cursussen plots niet meer afspelen kan je het volgende proberen:
- de internetpagina eens opnieuw laden
- uitloggen uit het cursusplatform en weer opnieuw inloggen
- checken of je internetbrowser up to date is
- de geschiedenis van je browser wissen
- je computer/laptop/tablet eens afsluiten en heropstarten
- checken of de video’s wel afspelen op een ander toestel
Als het dan nog altijd niet lukt, stuur ons gerust een berichtje, dan helpen we je verder!
Eens je een cursus hebt gekocht, heb je levenslang toegang. Dat betekent dat je de cursus zo vaak kan herbekijken en raadplegen als je wil. De cursus is helemaal van jou.
Varia
leeg
Je vindt een handig kaartje hier. Je vindt vast een winkel in de buurt. Veel keramiekzaken hebben trouwens ook een webshop.
We stelden een lijst samen van particulieren en ateliers die werk bakken voor anderen. Je vindt vast wel een adresje in je buurt!
Met ons meetmaatje zie je in een oogopslag hoe groot je werk zal zijn na het drogen en bakken. Je kan het hier downloaden en uitprinten.
Je vindt de gratis beginnersgids met alle basisinformatie over starten met keramiek hier.
Als cursist van één van onze cursussen kan je lid worden van de gesloten Facebookgroep voor alumni van De Cursist.
Je kan hier meer lezen over hoe je lid wordt.
Zoek je specifieke informatie over een bepaalde vorm, een techniek, een term… ? Kijk dan eens op onze blogpagina. Je kan er artikels zoeken via de zoekfunctie.
Of neem een kijkje in onze uitgebreide woordenlijst.