Hoe vervoer je je werkstuk van klei zonder brokken?

Hoe kan je veilig je werkstukken van klei vervoeren? Ontdek hier enkele tips.
Nele Ostyn
Nele Ostyn

Eeuwige cursist.

Wie thuis geen keramiekoven heeft, moet bij een keramiekatelier of -winkel in de buurt terecht om zijn werkstukken te bakken. En of je nu vijf minuten of een uur onderweg bent, dat ritje is altijd zenuwslopend.

Want die ene onverwachte hobbel of dat net te bruuske remmen kan ervoor zorgen dat je nieuwste creatie het transport niet heelhuids overleeft. Gelukkig kan je heel wat doen om dat risico te beperken.

5 tips om je werkstukken veilig te verpakken

Je rijdt best traag en voorzichtig als je je werkstukken vervoert. Maar veel belangrijker is een goeie voorbereiding. Als je werkstukken goed ingeduffeld zijn, is de kans groter dat ze veilig aankomen.

 1. Kies een stevige doos om je werkstukken in te vervoeren. Gebruik voldoende vulmateriaal tussen de verschillende stukken, zodat ze elkaar niet raken.
 2. Leg gelijkaardige werkstukken bij elkaar. Kleine kopjes in één doos, hogere vazen in een andere doos, en je grootste stukken in hun eigen, aparte doos.
 3. Om handvaten te beschermen, leg je je werkstuk ofwel met het handvat in een hoek van de doos, ofwel met het handvat omhoog. Om randen te beschermen, leg je je werkstuk met de rand naar beneden, bovenop een dikke laag zacht vulmateriaal.
 4. Heb je voldoende ruimte? Vermijd dan om je werkstukken te stapelen. Kan je niet anders? Zorg dan dat de zwaardere stukken onderaan liggen. Of misschien past één van je kleinere stukken wel perfect in een groter stuk.
 5. Is je doos volgeladen? Schud hem dan eens zachtjes heen en weer. Als je werkstukken bewegen, dan heb je meer vulmateriaal nodig.

 

10 ideeën voor vulmateriaal

Het komt er dus vooral op aan om je creaties in te pakken met voldoende vulmateriaal. Zodat schokken netjes geabsorbeerd worden, zonder schade aan je werkstukken. Wat kan je allemaal gebruiken als vulmateriaal?

 1. Krantenpapier
  Versnipperd als je een versnipperaar hebt, of gewoon verfrommeld. Je kan ook wc-papier of keukenrol gebruiken.
 2. Verpakkingsmateriaal zoals bubbeltjesplastic of schuimpjes
  Net een pakketje ontvangen? Hergebruik het verpakkingsmateriaal voor je keramiek.
 3. Ballonnen
  Het is even zoeken naar de juiste hoeveelheid lucht in de ballon. Ze moeten flexibel zijn, maar ook genoeg ondersteuning bieden.
 4. Plastic zakken
  Heb jij ook een lade vol plastic zakken van de supermarkt, omdat je die herbruikbare zak maar blijft vergeten? Hier komen ze van pas.
 5. Textiel
  Oude handdoeken, vodden, lakens, noem maar op. Grotere lappen stof snij je beter in stukken, om ze in alle hoekjes en gaatjes te krijgen.
 6. Luiers
  Zo’n luier kan best tegen een stootje. En de vorm is ideaal om je keramiek in te wikkelen.
 7. Houtkrullen
  Bijna hetzelfde effect als verpakkingsschuimpjes, maar een stuk duurzamer. Je kan ook nestmateriaal uit de dierenwinkel gebruiken.
 8. Kussenvulling zoals poly-fill of kapok
  Wie weet heb je nog een oud kussen liggen? Of je kan ook langsgaan bij de hobbywinkel, of online bestellen.
 9. Oude yogamat
  Gebruik een deel van de mat om de bodem van je doos te bedekken. Knip dan de rest in repen om tussen je werkstukken te plaatsen.
 10. Schuimrubber
  Als creatieveling heb je misschien wel wat schuimrubber liggen in je studio. Geen zin om het zelf in stukken te knippen? Je kan ook versnipperd schuim kopen.

Met deze tips zijn je creaties optimaal beschermd tijdens de rit naar de oven. Zo houden we het aantal slachtoffers hopelijk beperkt. Veel geluk!

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email

Aan de slag met klei?

Bekijk het aanbod van online cursussen en duik met je handen in de klei!

Ontdek hier meer blogs

Keukenaanrecht met fornuis houten lepel bord waterkoker
Artikels
Nele

Lepelbordje

Deze vorm is een must voor alle keukenprinsen en -prinsessen: een lepelbordje. Gedaan met vlekken saus overal op het aanrecht!

een plantje in een pot met uitgespaard bloemenmotief
Artikels