Mocha diffusion

Een speciale manier van decoreren is mocha diffusion. Op een laag nat kleislib wordt voorzichtig mocha tea gedruppeld of gesmeerd.
Nele Ostyn

Nele Ostyn

Eeuwige cursist.

Mocha tea is een mengsel van een zuur en een kleurstof. De druppels vloeien uit, krijgen vertakkingen en vormen zo haarfijne tekeningen die lijken op varens, bomen of sterren. De tekening hangt af van het mengsel dat je gebruikt, de samenstelling van je kleislip en de oppervlakte van het stuk dat je decoreert.

Als zuur in de mocha tea kan je vanalles gebruiken: wijnazijn, appelazijn, citroensap, instantkoffie, sojasaus, koffie, whiskey, rode wijn, tabakssap en zelfs mondwater… Iedere verhouding zal een ander resultaat geven, dus uitgebreid testen is de boodschap.

Ook de kleurstof kan verschillen. Je kan ijzer- of mangaanoxide gebruiken, of experimenteren met pigmenten. Het kleislib waarop je de mocha tea aanbrengt moet vooral dik en nat zijn, zodat de patronen zich gemakkelijk een weg kunnen banen.

Het recept voor mocha tea dat ik het vaakst zag circuleren online is het volgende:

  • 25 gr fijngesneden tabak
  • 0,5 l water
  • 30 gr ijzer- of mangaanoxide

Breng het water met de tabak aan de kook en laat het aftreksel 30 à 40 min. sudderen. Zeven het door een glazuurzeef en voeg ijzer- of mangaanoxide toe. Bewaar het tot je het gebruikt in de koelkast, en zeef het nogmaals voor gebruik.

Als je het probeert, laat zeker eens weten of het gelukt is, en hoe het resultaat eruitziet!

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email

hallo

Bekijk het aanbod van online cursussen en duik met je handen in de klei!

Ontdek hier meer blogs

Vormen
Nele

De fermentatiepot

Groenten fermenteren of zuurkool maken in je zelfgedraaide fermentatiepot. Voor wie houdt van een keramiekuitdaging!

Artikels
Nele

Online leren pottenbakken met videocursussen

Creatieve hobby’s en online leeromgevingen. Het lijkt niet meteen een match made in heaven. Voor creatieve cursussen en workshops word je al gauw naar een atelier of school geleid. Nochtans hoef je je niet te verplaatsen om te leren pottenbakken. Via online cursussen keramiek zoals die van De Cursist leer je waar en wanneer je wil én op je eigen tempo.
Nog niet helemaal overtuigd van de voordelen van online leren? Lees dan zeker onderstaand artikel. Wedden dat je overstag gaat?