20 kleitools waarvoor je het huis niet uit moet

Wist je dat je voor kleimateriaal helemaal niet per se naar de winkel hoeft? Als je goed rondkijkt in je keukenkastjes, rommelhok of garage, vind je al heel wat handige tools die je kleiprojecten een stuk makkelijker maken. Van tandenstokers tot oude bankkaarten, hier zijn 20 verrassende kleitools die je waarschijnlijk al in huis hebt!
Foto van Nele Ostyn
Nele Ostyn

Eeuwige cursist.

Een hobbywinkel is voor mij wat een snoepjeswinkel voor een kleuter is. I want all the things. Maar je hoeft voor kleimateriaal niet per se naar de winkel. Als je eens thuis rondkijkt vind je al heel wat tools en materialen die kunnen dienen voor het werken met klei. Een overzichtje.

1. Houten plank
Heb je nog ergens een broodplank, een houten dienblad of een andere houten plank liggen? Dat kan prima dienen als ondergrond om op te kleien. Zo plakt je klei niet aan tafel.

2. Houten deegrol
Als je een houten deegrol in je keukenlade liggen hebt, haal die dan boven om kleiplaten uit te rollen. Als je je klei uitrolt met aan weerszijden een even dun latje, dan ben je zeker dat je je klei gelijkmatig en overal even dik uitrolt. Om borden, ovenschalen of ander opbouwwerk mee te maken.

3. Tandenstokers
De punt van een tandenstoker kan prima dienen om gaatjes in het oppervlak van je werkstuk te maken, of om mee te schrijven en te tekenen. Je kan er ook gemakkelijk je werk mee handtekenen.

4. Theelichtjes
Het aluminium omhulsel van een theelichtje is een handig rond uitsteekvormpje. En als rond je weinig zegt, kan je de rand van het omhulsel uitknippen en vouwen om er een andere vorm van te maken.

kleitools

 5. Glazen pot
Een uitgewassen glazen choco- of confituurpot met deksel is ideaal om kleislib in te maken en te bewaren. Handig om bij de hand te hebben als je nog snel een oor, tuit of handvat aan je werk wil plakken.

6. Plasticfolie of plastic zakken
Hiermee kan je pakken klei inpakken zodat ze niet hard worden, en je bedekt er je werk mee zodat het langzaam en gelijkmatig uitdroogt.

7. Oude gitaarsnaar of nylondraad
De gitaristen onder ons hebben geluk en hebben altijd materiaal in huis om een kleisnijder van te maken. Oude snaren van de hoge tonen aan twee rondelletjes, vijzen of stukjes hout knopen, en snijden maar. Voor wie geen gitaar in huis heeft, fijne nylondraad werkt even goed.

8. Spons
Snij een grote schoonmaakspons in stukjes en je hebt zo maar even een heleboel kleisponsjes om mee te draaien, je werk schoon te vegen of te bevochtigen.

9. Bankkaart
Je hoeft helemaal je bankkaart niet boven te halen (haha) voor allerlei dure lomers. Met een oude bankkaart, een oude sis-kaart of een vervallen paspoort kan je zo aan de slag om klei glad en vlak te wrijven.

10. Een draaiende serveerplank
Heb je toevallig zo’n draaiende houten kaasplank die in je keukenkast staat te verstoffen? Zo’n plank kan dienen als boetseerdraaischijf, om je werk aan alle kanten tot in de puntjes af te werken.

11. Haardroger
Met de haardroger kan je (delen van) je werk sneller laten drogen, zodat je groter, breder, wilder, kortom, helemaal loos kan gaan. Werkt niet even snel als verfbrander, maar het droogt toch sneller dan gewoon aan de lucht.

12. Koekjesvormen
Je kan ook in de klei aan de slag met de bakvormen die je liggen hebt. Sterren, bollen, mannetjes… wie weet geven al die speciale uitsteekvormpjes je net dat extra beetje inspiratie!

13. Stofjes, wol, draad
Je hebt vast wel ergens in huis nog wat stofjes, restjes wol en draad rondslingeren? Prachtig materiaal om te experimenteren met afdrukken in klei en het creëren van texturen.

14. Spuitfles
Een lege fles reiniger kan je een tweede leven geven als waterspuit, om water te spuiten in een plastic zak waar je een werkstuk in bewaart om de klei weer mals te maken bijvoorbeeld. Of om je klei te bevochtigen tijdens het polijsten.

15. Breinaalden
Oude breinaalden van allerlei diktes kunnen goed dienen als boetseerhoutjes. Je kan er naden mee dicht wrijven, gaten mee maken, parels rond vormen of texturen in je oppervlak maken.

16. Rietjes
Om perfecte kleine gaatjes te maken, zijn rietjes uitermate geschikt. Als je de bubble glaze techniek uitprobeert, komen ze uiteraard ook van pas.

 

pottenbakken workshop,keramiek workshop,workshop keramiek,klei draaien,pottenbakken voor beginners,keramiek leren

17. Schuurspons
Verschillende soorten schuursponsen – microvezel, metaalspons, natuurspons – geven elk een eigen afdruk en structuur in de klei. Werkt prima voor een ruwe look.

18. Naalden
Heb je geen pottenbakkersnaald om de dikte van je bodem te checken bij het draaien? Duw een oude naald in een bolletje klei, laat drogen, en je hebt zomaar eventjes je eigen needle tool gemaakt.

19. Oude kam of tandenborstel
Een oude kam kan dienen om snel krasjes te maken in het oppervlak van de klei als je twee stukken aan elkaar wil plakken met kleislib. Ook een tandenborstel werkt hier prima voor.

20. Een stanleymes
Het mesje in een stanleymes of cuttermes is heel handig om stukjes klei volledig recht en proper mee af te snijden. Een gewoon mes kan te dik zijn, waardoor de klei samengedrukt wordt en geen nette rand heeft.

Als je goed rondkijkt in je keukenkasten, rommelhok of garage, vind je vast nog heel wat gereedschappen en materialen die interessant kunnen zijn om afdrukken te maken, vormen uit te snijden, texturen mee aan te brengen of verder te experimenteren. Happy hunting!

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email

Kan je nog wat begeleiding gebruiken bij het afdraaien?

Bekijk het aanbod van online cursussen en duik met je handen in de klei!

Ontdek hier meer blogs

Een wit koffiekopje van keramiekbeschilderd met gekleurd kleislib
Technieken
Nele

Schilderen met kleislib

Eén van de oudste decoratietechnieken in keramiek is het beschilderen van werkstukken met kleislib.

Persoon giet melk in een koffietas uit een keramieken melkkan
Vormen
Nele

Het melkkannetje

Op zoek naar inspiratie? Ontdek hier enkele voorbeelden van melkkannetjes met klei.

Keramiek schuren: vellen schuurpapier
Artikels
Nele

Keramiek schuren, doen of niet?

Je hebt net een nieuw koffiekopje gedraaid. En het is goed gelukt ook, alleen zouden de wanden nog net iets gladder mogen.

starten met keramiek gratis ebook

Download
gratis e-book

Starten met keramiek

Een handige PDF van 27 pagina’s met alles wat je moet weten om te starten met pottenbakken, klei en keramiek.

Geef je gegevens hieronder in en je krijgt de gids onmiddellijk in je mailbox. Daarmee schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief vol keramiek-lekkers.