Omdat je met rechthoekige platen werkt, is deze techniek erg geschikt voor kubussen en andere vormen met rechte hoeken. Al kan je er ook een cilinder mee bouwen. Maar laten we beginnen bij het begin: hoe maak je een eenvoudige vierkante pot?
Stap 1: Beslis welke afmetingen je nodig hebt
Bepaal hoe groot je je werkstuk wil maken. Hoe groot moet de bodem zijn? En hoe groot worden de wanden? Maak een template uit papier of karton, zo kan je makkelijk platen maken van exact dezelfde grootte.
Vergeet hierbij niet om rekening te houden met de dikte van de klei. Stel dat je een vierkante pot maakt met een bodem van 20 cm op 20 cm, en je werkt met kleiplaten die 1 cm dik zijn. Dan heb je twee wanden nodig die 20 cm breed zijn, en twee wanden die 18 cm dik zijn. Zo kunnen ze mooi tussen de uiteindes van de eerste twee wanden schuiven.
Stap 2: Maak je kleiplaten
Rol je klei uit tot een vlakke plaat. Om zeker te zijn dat de plak een gelijkmatige dikte heeft, kan je bij het rollen gidsringen gebruiken, of je kan je klei uitrollen tussen twee latjes van gelijke dikte. Gebruik dan je template om je bodem, je wanden, en eventueel een deksel uit te snijden.
Stap 3: Voeg de eerste twee platen samen
Neem één van je wanden en beslis waar je hem wil samenvoegen met je bodem. Maak krasjes op beide platen, op de plek waar ze samengevoegd zullen worden, en voeg wat kleislib toe om de hechting te bevorderen. Plaats de wand dan op de juiste plek en duw stevig om de klei te bevestigen. Let wel op dat je niet zo hard duwt dat je platen gaan vervormen.
Maak nu een dunne kleirol en plak die aan de binnenkant van je pot, op de plek waar de wand en de bodem samenkomen. Smeer de rol naar boven en naar onder uit, om zo de hechting tussen de twee platen te verstevigen. Je kan hiervoor een houten instrument gebruiken, of gewoon je vingers.
Stap 4: Bouw de rest van je werkstuk op
Herhaal de vorige stap voor alle wanden. Vergeet niet om elke hechting te versterken met een kleirol. Verwijder tenslotte alle overtollige klei bij de hechtingen en maak de wanden zo glad mogelijk.
Stap 5: Laat je werkstuk drogen en werk af
Je kan ervoor kiezen om je werkstuk nu te decoreren, terwijl de klei nog zacht is. Het voordeel is dat je de klei makkelijk naar je hand kan zetten, het nadeel is dat je per ongeluk de vorm van je werkstuk kan vervormen.
Een andere optie is om pas te decoreren als je werkstuk lederhard is. Het is dan iets lastiger om de klei nog te bewerken, maar je loopt minder risico dat je de vorm van je werkstuk per ongeluk verandert. Aan jou de keus!
Eens je werkstuk volledig droog is, kan je het afwerken en bakken hoe je wil. Wat denk je, voor herhaling vatbaar?
Smaakt dit naar meer? Er zijn nog veel meer handopbouwtechnieken om mee aan de slag te gaan. Zo schreven we eerder al over bouwen met kleirollen en bouwen met knijpvormen. Misschien ook iets voor jou?