Het kan al eens gebeuren. Je was van plan om die vaas morgen af te werken, maar het is er niet meer van gekomen. En voor je het weet is je werkstuk onbedoeld volledig droog. Kans verkeken dan? Nee hoor.
Er bestaan methodes waarmee je je werkstuk kan rehydrateren, zodat je er nog verder aan kan werken. Maar de ene methode is riskanter dan de andere, en soms heb je heel wat geduld nodig. Tijd om enkele voor- en nadelen op een rijtje te zetten.
Methode 1: Onder de kraan
Hoe het werkt:
- Hou je werkstuk enkele minuten onder de kraan. Draai het werkstuk rond, zodat alle hoeken en kanten onder het stromend water komen.
- Wikkel het natgemaakte werkstuk in een vochtige vod of handdoek, en laat 5 tot 10 minuten rusten. Let erop dat de vod niet té nat is. Anders vormt het water een plasje onder je werkstuk, en dan kan de bodem beschadigd raken.
- Eens je een afdruk kan maken in de klei (bijvoorbeeld in de bodem van je werkstuk), kan je weer aan de slag.
De voordelen:
- Het gaat snel.
- Je hebt weinig materiaal nodig.
De nadelen:
- Als de klei té nat wordt, kan je werkstuk beschadigd raken. Je neemt dus een risico met deze methode.
- Het water dringt enkel door in de oppervlakte van je werkstuk. Helemaal werkbaar wordt je werkstuk dus niet, zeker als het om een groter werkstuk gaat.
Methode 2: In een tent
Hoe het werkt:
- Leg een opengevouwen plastic zak op je werkvlak. In het midden leg je een gevouwen krant.
- Plaats je werkstuk(ken) op de krant. Zet in het midden ook een voorwerp dat hoger is, zodat je tent straks de randen van je werkstuk(ken) niet zal raken.
- Maak een ring van vochtige handdoeken rond de krant. Let erop dat ze niet té nat zijn (er mogen geen druppels water ontstaan op de plastic zak) en dat ze de krant niet raken.
- Creëer een tent rond de hele constructie, en sluit de zak goed af met tape. Let erop dat het plastic je werkstukken niet raakt.
- Maak elke dag de handdoeken opnieuw vochtig, en controleer de toestand van de klei. Eens je een afdruk kan maken in de klei, kan je weer aan de slag.
De voordelen:
- Je hebt weinig materiaal nodig.
- Als je de methode juist uitvoert, kan er weinig misgaan. Je werkstuk is dus veilig.
De nadelen:
- Je hebt veel geduld nodig. Deze methode kan enkele dagen tot een week duren, afhankelijk van de grootte en dikte van je werkstuk.
- De constructie van tent en handdoeken neemt best veel plaats in beslag.
Methode 3: In een emmer
Hoe het werkt:
- Stop je werkstuk in een afsluitbare plastic zak. Voeg water toe tot je werkstuk voor een deeltje ondergedompeld is.
- Vul een emmer met water en dompel de afgesloten plastic zak onder. Zorg dat er zo weinig mogelijk lucht in de zak zit. Je kan de afgesloten zak ook aan een stok bevestigen en zo in de emmer laten hangen.
- De druk van het water in de emmer zorgt ervoor dat het water in de zak in de klei wordt geduwd. Na zo’n 5 tot 10 minuten zou de klei vochtig genoeg moeten zijn.
De voordelen:
- Het gaat snel.
- Je hebt weinig materiaal nodig.
De nadelen:
- Als de klei té nat wordt, kan je je werkstuk beschadigen. Je neemt dus een risico met deze methode.
- Het water dringt enkel door in de oppervlakte van je werkstuk. Helemaal werkbaar wordt je werkstuk dus niet, zeker als het om een groter werkstuk gaat.
Methode 4: In een natte bewaardoos
Hoe het werkt:
Voor deze methode heb je een natte bewaardoos of damp box nodig. Gelukkig is dat niet zo moeilijk om te maken. Hier vind je een stap-voor-stap uitleg, weliswaar in het Engels, om zelf een damp box te maken, en ook deze video laat je zien hoe je zelf aan de slag kan.
Is je natte bewaardoos klaar? Dan is het tijd om je werkstuk nieuw leven in te blazen.
- Maak de gipsbodem in je natte bewaardoos nat. Let erop dat de gips niet zo nat is dat er waterdruppels op verschijnen.
- Plaats je werkstukken in de doos. Zorg ervoor dat ze elkaar niet raken.
- Plaats het deksel op de doos en wacht tot de klei vochtig genoeg. Dit duurt gemiddeld 2 tot 3 dagen.
De voordelen:
- Als je de methode juist uitvoert, kan er weinig misgaan.
- Je bent zeker dat het vocht gelijkmatig intrekt. En dat verkleint de kans op barsten in je werkstuk.
De nadelen:
- Je hebt enkele dagen geduld nodig.
- Het kost even tijd om je natte bewaardoos te maken. Natuurlijk kan je hem wel keer op keer blijven gebruiken eens hij klaar is.
Conclusie
Heel wat mogelijkheden dus, om je werkstuk te rehydrateren. Het is voornamelijk kiezen tussen snel resultaat zien, en het risico nemen dat je werkstuk het niet overleeft. Aan jou de keuze!