De voorbereiding
Voor je aan het glazuren gaat, moet je ervoor zorgen dat je de nodige voorbereidingen hebt gedaan.
Wat houdt dat precies in?
- Het werkstuk is biscuit gebakken, op de juiste temperatuur.
- De oppervlaktes zijn glad, met zo min mogelijk oneffenheden. Je zorgt er best tijdens het maken voor dat alles glad is afgewerkt. Lichtjes opschuren kan op zich wel, maar is af te raden. Bij schuren zal heel wat stof vrijkomen, wat schadelijk is voor je gezondheid, dus vergeet niet om dat buiten in de open lucht te doen, en je stofmasker te dragen.
- Je handen zijn schoon, of je draagt handschoenen telkens wanneer je je biscuit gebakken werkstuk aanraakt. Zo vermijd je dat de natuurlijke olie op je handen op de klei terechtkomen, want dat kan later vlekken veroorzaken.
- Je hebt je werkstuk schoongemaakt met een licht vochtige spons. Je kan er ook voor kiezen om het hele werkstuk even onder stromend water te houden, maar dan moet je wel de tijd nemen om het werkstuk volledig te laten drogen.
- Je hebt op de bodem van je werkstuk uitsparingswas aangebracht. Zo is de bodem beschermd, en ben je zeker dat je werkstuk niet aan de oven zal blijven plakken.
- Je hebt een glazuur gekozen dat geschikt is voor de klei waarmee je je werkstuk hebt gemaakt. Het heeft met andere woorden een baktemperatuur die dicht bij die van de klei ligt. Gaat het om een groot werkstuk of een grote hoeveelheid aan werkstukken? Dan doe je beter eerst een testbak met een klein stuk.
- Je hebt je glazuur grondig gemengd, en vervolgens gezeefd om alle kleine onzuiverheden eruit te halen. Zo vermijd je oneffenheden bij het aanbrengen.
Het glazuur aanbrengen
Er zijn verschillende methoden om glazuur aan te brengen. Je kan het met een kwast aanbrengen, je kan je werkstuk in het glazuur dompelen, of je kan het glazuur over je werkstuk gieten. Welke methode je ook kiest, hier zijn enkele tips voor het aanbrengen van glazuur:
- Gebruik bij voorkeur maar één glazuur per keer. Hoe meer verschillende glazuren je tegelijk gebruikt, hoe groter de kans dat er eentje uitdroogt of begint te schiften. En hoe groter de kans dat je twee glazuren met elkaar verwart.
- Breng je het glazuur met een kwast aan? Wees dan niet te zuinig. Neem voldoende glazuur op je kwast en breng een goed dekkende laag aan. Beweeg je kwast tijdens het aanbrengen in verschillende richtingen, zodat je geen strepen krijgt, en laat telkens drogen voor je een volgende laag aanbrengt.
- Breng je het glazuur aan door het werkstuk onder te dompelen? Zorg dan dat je het glazuur eerst goed roert om alle luchtbellen eruit te halen. Laat je werkstuk rustig zakken, en laat het niet te lang in het glazuur zitten. Enkele seconden is meer dan voldoende.
- Breng je het glazuur aan door het over je werkstuk te gieten? Probeer dan om zo min mogelijk overlap te creëren. Zo vermijd je dat de glazuurlaag op sommige plekken veel dikker is dan andere.
- Heb je toch een te dikke laag glazuur op bepaalde plekken? Dan is het beter om het glazuur eerst te laten drogen en dan het teveel weg te schuren of te schrapen. Als je het glazuur probeert te verwijderen terwijl het nog nat is, dan is de kans groot dat je teveel verwijdert of lelijke vlekken veroorzaakt.
Het geglazuurde werkstuk bakken
Eens het glazuur is aangebracht, is je werkstuk bijna klaar. Maar voor je het in de oven doet, hou je best hiermee rekening:
- Laat je geglazuurde werkstuk volledig drogen voor je het bakt. Als het glazuur nog koud aanvoelt, dan is het nog niet helemaal droog. Laat het tot op kamertemperatuur komen voor je het in de oven doet. Zo krijg je de beste resultaten.
- Bescherm je oven met een ovencoating – batwash: zo ben je zeker dat je werkstuk niet in je oven blijft plakken.
- Gebruik ovenplaten, ovensteunen, triangels en ander stapelmateriaal om ervoor te zorgen dat je werkstukken elkaar en de wanden van de oven niet raken. Zo vermijd je dat je werkstukken aan elkaar of aan de oven blijven plakken.
Over de kunst van glazuren valt natuurlijk nog veel meer te zeggen. Voor iedereen die er meer over wil leren, is er de cursus ‘Op glazuuravontuur’. Een aanrader! Maar met de tips in dit artikel kan je alvast op je eentje aan de slag. Happy glazing!