Keramiek schuren, doen of niet?

Je hebt net een nieuw koffiekopje gedraaid. En het is goed gelukt ook, alleen zouden de wanden nog net iets gladder mogen.
Nele Ostyn
Nele Ostyn

Eeuwige cursist.

Je reikt al naar het schuurpapier … maar wacht! Is het wel een goed idee om je werkstuk te schuren?

Het schaven of schuren van keramiek brengt een gezondheidsrisico met zich mee. Je creëert zo immers kleine stofdeeltjes, die erg schadelijk zijn als je ze inademt.

Wil je toch aan het schuren of schaven slaan, dan zijn er enkele richtlijnen die je kan volgen om de hoeveelheid kleistof binnen de perken te houden.

Als je ongebakken klei schuurt

Misschien is je werkstuk niet zo symmetrisch als je zou willen. Misschien lieten bepaalde decoratietechnieken hun sporen na, zonder dat dat je bedoeling was. Wat je reden ook is, let goed op wanneer je ongebakken klei schuurt: het gaat soms erg snel, en voor je het weet heb je meer afgeschuurd dan je wou.

Bevat de klei die je voor je werkstuk hebt gebruikt chamotte? Wees dan erg voorzichtig met schuren, want de ruwe chamottedeeltjes kunnen ervoor zorgen dat de wanden van je werkstuk door het schuren net ruwer worden. Een alternatief voor schuren is om een metalen lomer te gebruiken om de klei glad te maken voor die droogt, of een rubberen lomer als de klei al lederhard is. Je kan ook een vochtige spons gebruiken om de oppervlakte af te vlakken.

Heb je een klei gebruikt zonder chamotte? Dan is het schuren net iets makkelijker. Begin telkens met een ruwer schuurpapier, bijvoorbeeld 80 grit, en werk gaandeweg op tot een fijner schuurpapier, bijvoorbeeld 220 grit. Ga altijd naar buiten om te schuren, en draag een adequaat stofmasker.

Klaar met schuren? Verwijder dan alle overblijvende stofdeeltjes van je werkstuk met een stofdoek of kwast, voor je weer naar binnen gaat. Zo ben je zeker dat je werkstuk met gladde wanden in de oven gaat.

Een set biscuitgebakken koffiekopjes klei keramiek

Als je biscuit gebakken klei schuurt

Misschien is je werkstuk na het bakken iets ruwer geworden, omdat je klei met chamotte hebt gebruikt. Misschien heb je enkele ruwe kantjes of hoekjes opgemerkt die je hiervoor nog niet had gezien.

Wat je reden ook is, als je een gebakken werkstuk wil schuren, kan je zonder problemen een ‘natte’ schuurmethode gebruiken. Je kan bijvoorbeeld het schuurpapier nat maken voor je begint, of je kan het hele werkstuk even onder de kraan houden.

Door deze ‘natte’ schuurmethodes te gebruiken, kan je de hoeveelheid kleistof die je produceert al wat beperken. Maar het houdt natuurlijk niet alles tegen. Neem dus nog steeds dezelfde voorzorgsmaatregelen als daarstraks: ga naar buiten en draag een stofmasker.

Eens je klaar bent met schuren, is het erg belangrijk dat je alle stofrestjes van je werkstuk haalt voor je aan het glazuren gaat. Anders kan je met ongeglazuurde vlekjes zitten in je eindresultaat. Je kan hiervoor een vochtige spons gebruiken, of je kan het volledige werkstuk kort onder de kraan houden of in een emmer met water onderdompelen.

Hou er wel rekening mee dat je je werkstuk vervolgens volledig laat uitdrogen voor je je glazuur aanbrengt. Anders zal de glazuur niet op de juiste manier ‘binden’ aan de klei.

Als je geglazuurde en gebakken klei schuurt

Misschien merk je na het bakken van je geglazuurde werkstuk dat de voet van het werkstuk niet helemaal stabiel staat. Of misschien heb je teveel glazuur aangebracht, en is het teveel op de voet van je werkstuk terechtgekomen.

Aangezien je werkstuk al gebakken is, kan je opnieuw zonder problemen een ‘natte’ schuurmethode gebruiken, net zoals bij biscuit gebakken klei.

Als je de voet van een werkstuk mooi stabiel wil maken, kan je een stuk schuurpapier op je werktafel bevestigen en vervolgen het werkstuk heen en weer bewegen tot het oppervlak glad is. Wil je een teveel aan glazuur wegwerken? Dan kan je ook een slijpmachine gebruiken, eventueel met een draadwiel. Dit is wel een ‘droge’ schuurmethode, die heel wat kleistof creëert.

Welke methode je ook gebruikt, neem altijd deze voorzorgsmaatregelen: ga naar buiten en draag een stofmasker. Werk je met een slijpmachine? Dan kan je beter ook je ogen beschermen met een veiligheidsbril. Het eenvoudigste is natuurlijk om je werk zodanig af te werken dat schuren helemaal niet nodig is. En voorkomen is beter dan genezen, niet?

Vellen rood schuurpapier
Deel dit bericht
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email

Bijleren over klei en keramiek, en je kleivaardigheden aanscherpen?

Bekijk het aanbod van online cursussen en duik met je handen in de klei!

Ontdek hier meer blogs

Artikels
Nele

Keramiek voor de keuken

In dit artikel vind je heel wat keramiekinspiratie voor vormen die je in de keuken kan gebruiken.

Technieken
Nele

Shinogi

Een Japanse decoratietechniek die je toepast op lederharde klei.

1080 x 1920 Starten met keramiek gratis ebook

Download de gratis beginnersgids

Starten met keramiek

Een handige PDF van 27 pagina’s met alles wat je moet weten om te starten met pottenbakken.

Geef je gegevens hieronder in en je krijgt de gids in je mailbox! Daarmee schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief vol keramiek-lekkers.