Geen keramiekoven zonder ovenplaten. Wie les volgt of lid is van een open klei-atelier weet dat je glazuurrandjes moet afdraaien op je potten, dat het glazuren heel zorgvuldig moet gebeuren en dat bodems netjes en glazuurvrij moeten zijn. Dat allemaal om te vermijden dat er aflopend glazuur op de ovenplaat terechtkomt. Want glazuur op de plaat, gebakken aan meer dan 1.200°C, dat krijg je er niet zomaar af! Meestal zijn er in de ateliers zelfs afspraken dat je de ovenplaat moet herstellen of vernieuwen als hij beschadigd raakt door jouw werk.
Waarom de ovenplaat beschermen
Heb je je eigen oven gekocht, begin dan eerst met je ovenplaten een beschermende laag te geven. Dit doe je door ze drie lagen ovenplaatcoating of batwash of kiln wash te geven. De batwash zorgt er in theorie voor dat, mocht er toch een beetje glazuur op de plaat terecht komen, je dit er net iets makkelijker afkrijgt zonder de plaat zelf te beschadigen. Je probeert eerst met een spatel of paletmes om het glazuur er af te wippen. Werkt dat niet, dan moet je met een slijpschijf aan de slag. Het glazuur laten zitten is geen optie, want bij een volgende stook zou het weer smelten en uitlopen en zo kan het aan een ander werkstuk blijven plakken.
Batwash kopen of maken
Batwash kan je kant-en-klaar kopen in de keramiekwinkel. Het is een vloeibaar goedje die je met een kwast kan aanbrengen.
Je kan het ook zelf maken, met grondstoffen die je ook in de keramiekzaak vindt:
- 25% kaolien
- 25% molochiet
- 50% aluminiumoxide
Je voegt water toe tot je een strijkbaar papje hebt.
Batwash aanbrengen op de plaat
Je brengt de batwash op één kant van de ovenplaat aan met een brede kwast. Je bestrijkt met een eerste laag, niet te dik. Laat het drogen en leg dan een tweede laag, waarbij je strijkt in een andere richting. Daarna laat je weer drogen en doe je er nog een derde laag op. Laat weer goed drogen voor je de ovenplaten gebruikt. Heb je glazuur van de plaat moeten halen? Zorgen dan dat je op die plaats zeker weer batwash aanbrengt.