Tekst aanbrengen op keramiek

Of je nu talig bent of niet, fan van woorden of niet, soms wil je gewoonweg tekst op je werk.
Nele Ostyn

Nele Ostyn

Eeuwige cursist.

Een kom met de naam van wie je het cadeau wil doen, letters voor op plantenlabeltjes om je kruiden een naam te geven, een originele spreuk op een schaal… de mogelijkheden zijn – alweer – eindeloos.

Je kan ervoor kiezen om letterstempels te gebruiken, die je bijvoorbeeld met oxides inkleurt. Je kan op je werk schrijven met een keramisch potlood. Je kan met opglazuren letters op je werk schilderen. Je kan met papier een sjabloon creëren en daar met oxides of met glazuren over schilderen, zodat in de uitsparingen letters overblijven.

Je kan de sgrafitto-techniek gebruiken om letters in je werk te kerven. Je kan keramisch pigment met water aanlengen om een soort van inkt te creëren om in een tekenpen te gebruiken… Je ziet, je kan alle kanten op!

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email

Meer leren over tekenen op keramiek en andere grafische decoratietechnieken?

Bekijk het aanbod van online cursussen en duik met je handen in de klei!

Ontdek hier meer blogs

vaas sgraffito
Technieken
Nele

Sgraffito: hoe doe je dat?

Sgraffito is een decoratietechniek waarbij je gericht krassen maakt in de bovenste laag van je werkstuk, meestal onderglazuur, kleislib of engobe. Je ontbloot zo de kleuren van de de onderliggende laag klei. De naam is afgeleid van het Italiaanse woord sgraffiare, wat krabben betekent.

Artikels
Nele

Hoe lang kan je klei bewaren?

Je ging eens graven in je voorraad en vond er een pak klei dat al jaren oud is. Helemaal vergeten dat je die nog had! Een houdbaarheidsdatum zie je niet, maar toch twijfel je: kan je deze klei nog gebruiken? Of gooi je hem beter weg?