Keramisch potlood

Wist je dat je met een potlood op keramiek kon tekenen?
Nele Ostyn

Nele Ostyn

Eeuwige cursist.

Als je dat met een gewoon potlood doet – om je decoratie uit te testen bijvoorbeeld, of aan te geven waar je kleur zal aanbrengen – dan bakt de tekening gewoon weg. Maar als je een keramisch potlood gebruikt, dan blijft de tekening ook na de bak zichtbaar.

Een keramisch potlood heeft een kern van keramische pigmenten. Je kan de potloden eigenlijk zelf maken, maar je kan ze ook gewoon in je keramiekwinkel kopen. Je tekent ermee op werk dat een eerste keer, biscuit dus, gebakken is.

Hoe egaler het oppervlak, hoe beter je zal kunnen tekenen. Het oppervlak waar je wil op tekenen op voorhand polijsten is dus een goed idee. Veel tekenplezier!

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email

Bekijk het aanbod van online cursussen en duik met je handen in de klei!

Ontdek hier meer blogs

vaas sgraffito
Technieken
Nele

Sgraffito: hoe doe je dat?

Sgraffito is een decoratietechniek waarbij je gericht krassen maakt in de bovenste laag van je werkstuk, meestal onderglazuur, kleislib of engobe. Je ontbloot zo de kleuren van de de onderliggende laag klei. De naam is afgeleid van het Italiaanse woord sgraffiare, wat krabben betekent.

Artikels
Nele

Hoe lang kan je klei bewaren?

Je ging eens graven in je voorraad en vond er een pak klei dat al jaren oud is. Helemaal vergeten dat je die nog had! Een houdbaarheidsdatum zie je niet, maar toch twijfel je: kan je deze klei nog gebruiken? Of gooi je hem beter weg?