Sgraffito: hoe doe je dat?

Sgraffito is een decoratietechniek waarbij je gericht krassen maakt in de bovenste laag van je werkstuk, meestal onderglazuur, kleislib of engobe. Je ontbloot zo de kleuren van de de onderliggende laag klei. De naam is afgeleid van het Italiaanse woord sgraffiare, wat krabben betekent.
Foto van Nele Ostyn
Nele Ostyn

Eeuwige cursist.

Je kan heel wat kanten uit met deze techniek: van strakke geometrische patronen tot gedetailleerde lijntekeningen. Je hebt er een stevige portie geduld en een vaste hand voor nodig, maar met geen enkele andere techniek kan je zo’n fijne lijnen krijgen.

Zin om zelf met deze techniek aan de slag te gaan? Lees even verder, het is niet moeilijk.

Sgraffito stap voor stap

Hoe ga je precies te werk?

  1. Maak eerst je werkstuk, op de draaischijf of door middel van opbouw. Kies om het even welke vorm, maar zorg er wel voor dat de wanden van je werkstuk mooi glad zijn.
  2. Wacht met decoreren tot je werkstuk lederhard is. Als je klei nog te nat is, dan kan je werkstuk buigen en vervormen tijdens het krassen. Bovendien is het zo moeilijk om scherpe lijnen te krijgen. Wacht wel niet te lang, want als je werkstuk te droog is, dan kan het onderglazuur zich niet goed hechten en zal het loskomen. Bovendien is het krassen zo een stuk lastiger voor je handen en polsen. Kan je je werkstuk optillen zonder dat het fragiel aanvoelt? En kan je tegelijk nog steeds vlot een afdruk maken in de klei door je vingernagel er kort in te drukken? Dat is het moment om aan het decoreren te slaan.
  3. Breng het onderglazuur aan op je werkstuk. Dit kan met een kwast of door onder te dompelen, te spuiten, te gieten, maakt niet uit. Je kan er ook voor kiezen om meerdere lagen in verschillende kleuren aan te brengen. Dan kan je straks spelen met diepe en minder diepe krassen om zo die verschillende kleuren bloot te leggen.
  4. Breng je sgraffito-ontwerp met potlood aan. Geen zorgen, de potloodmarkeringen zullen wegbranden in de oven.
  5. Tijd om te krassen! Je kan hiervoor verschillende soorten instrumenten gebruiken: van speciale sgrafitto-pennen tot een oud potlood of een naald. Alles hangt af van hoe fijn je je lijnen wil maken. Wil je grote vlakken wegkrassen? Begin dan steeds met de omlijning en werk je weg naar binnen.
  6. Laat je werkstuk volledig drogen voor het de oven in gaat. Breng na de biscuitbak een transparante laag glazuur aan, en bak opnieuw.
iemand krast een tekening in een lederharde pot

Dit is lang niet de enige sgraffito-methode. Je kan bijvoorbeeld ook aan het krassen gaan met een werkstuk dat al biscuit gebakken is, zo krijg je weer een heel ander eindresultaat. Of je kan was aanbrengen op je werkstuk, daarin krassen, en daarboven een laag glazuur aanbrengen. En veel hangt natuurlijk af van het instrument waar je mee aan het krassen gaat, en het ontwerp dat je kiest. Zoveel mogelijkheden om mee te experimenteren dus. Veel kleiplezier!

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email

Bijleren over klei en keramiek, en je kleivaardigheden aanscherpen?

Bekijk het aanbod van online cursussen en duik met je handen in de klei!

Ontdek hier meer blogs

cursist schaakbord
Vormen
Nele

Schaakbord en -stukken

Schaak, dammen, backgammon… Een handgemaakte bordspel, dat is pas eens een origineel project!

densiteitsmeter in glazuur
Artikels
Nele

Hoe meet je de densiteit van glazuur?

Als je een glazuur aanmaakt met een aangekochte poedermix ga je rekening moeten houden met de densiteit om goede glazuurresultaten te bekomen. In dit artikel leggen we uit hoe je

starten met keramiek gratis ebook

Download
gratis e-book

Starten met keramiek

Een handige PDF van 27 pagina’s met alles wat je moet weten om te starten met pottenbakken, klei en keramiek. Geef je gegevens hieronder in en je krijgt de gids onmiddellijk in je mailbox. Daarmee schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief vol keramiek-lekkers.