Wat is sgraffito?

Sgraffito is een term die is afgeleid van het Italiaanse sgraffiare, wat krabben betekent.
Nele Ostyn

Nele Ostyn

Eeuwige cursist.

Met deze techniek kras je met een fijn instrument de bovenste kleilaag van je werk weg om een fijne lijntekening te bekomen. Naast in de rauwe klei kan je krassen in engobes, in een pigmentlaag of in een aangebrachte waslaag.

Je kan sgraffito proberen met allerlei scherpe instrumenten, maar er bestaan ook speciale sgraffito-pennen. Ofwel breng je er een transparante glazuur bovenop aan, of je kan de klei ook bloot laten.

Voor de sgraffito-techniek heb je vooral een vaste hand nodig en wat doorzettingsvermogen, maar het kan prachtige resultaten geven. Met geen enkele andere decoratietechniek lukt het om zo’n dunnen lijnen te verkrijgen.

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email

Bekijk het aanbod van online cursussen en duik met je handen in de klei!

Ontdek hier meer blogs

Vormen
Nele

De fermentatiepot

Groenten fermenteren of zuurkool maken in je zelfgedraaide fermentatiepot. Voor wie houdt van een keramiekuitdaging!

Artikels
Nele

Online leren pottenbakken met videocursussen

Creatieve hobby’s en online leeromgevingen. Het lijkt niet meteen een match made in heaven. Voor creatieve cursussen en workshops word je al gauw naar een atelier of school geleid. Nochtans hoef je je niet te verplaatsen om te leren pottenbakken. Via online cursussen keramiek zoals die van De Cursist leer je waar en wanneer je wil én op je eigen tempo.
Nog niet helemaal overtuigd van de voordelen van online leren? Lees dan zeker onderstaand artikel. Wedden dat je overstag gaat?