Raku stoken

Raku is een eeuwenoude Japanse stooktechniek. Nadat je werkstuk biscuit gebakken is, krijgt het een glazuurlaag met glazuur dat geschikt is voor rakustook.
Nele Ostyn

Nele Ostyn

Eeuwige cursist.

Speciaal aan het raku stoken is het feit dat de werkstukken gloeiend heet uit de oven gehaald worden, en rechtstreeks een vat ingaan met houtkrullen of zaagsel.

Als het vulsel door de hitte van de klei in brandt vliegt, wordt het vat gesloten en blijft alles een tiental minuten uitroken. Op de plaatsen waar de klei niet bedekt is door glazuur wordt je werkstuk zwart, omdat de rook in de scherf trekt, wat zorgt voor een mooi contrast met het raku-glazuur. 

Door de thermische schok krijgt het glazuur haarfijne barsten, de zogenoemde craquelé. Heel natuurlijk, heel fascinerend en heerlijk onvoorspelbaar!

Voortbouwend op raku kan je ook aan de slag met naken raku of raku met paardenhaar.

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email

Aan de slag met klei?

Bekijk het aanbod van online cursussen en duik met je handen in de klei!

Ontdek hier meer blogs

Vormen
Nele

De fermentatiepot

Groenten fermenteren of zuurkool maken in je zelfgedraaide fermentatiepot. Voor wie houdt van een keramiekuitdaging!

Artikels
Nele

Online leren pottenbakken met videocursussen

Creatieve hobby’s en online leeromgevingen. Het lijkt niet meteen een match made in heaven. Voor creatieve cursussen en workshops word je al gauw naar een atelier of school geleid. Nochtans hoef je je niet te verplaatsen om te leren pottenbakken. Via online cursussen keramiek zoals die van De Cursist leer je waar en wanneer je wil én op je eigen tempo.
Nog niet helemaal overtuigd van de voordelen van online leren? Lees dan zeker onderstaand artikel. Wedden dat je overstag gaat?