Naked raku

Lees hier wat naked raku precies is en hoe het werkt.
Nele Ostyn

Nele Ostyn

Eeuwige cursist.

Een variant op de eeuwenoude raku-techniek is naked raku. Het is een relatief jong techniek die in de jaren ’80 per toeval is ontdekt, waarschijnlijk omdat een keramist een ‘foute’ glazuur gebruikte die interessante resultaten opleverde.

De techniek is eigenlijk gebaseerd op een glazuurfout. De gebruikte rakuglazuur kan namelijk niet goed hechten omdat er een speciale engobe op het werk is aangebracht. Na het stoken schilfert de glazuurlaag af, zodat enkel de zwarte lijnen en punten, afkomstig van de rook die door de craquelé in de glazuurlaag trekt, als herinnering, achterblijven.

Net zoals bij de ‘gewone’ raku kunnen uitsparingen of inkrassingen je werkstuk een extra effect geven. De zwarte vlakken die zo gecreëerd worden matchen prachtig met de zwarte rooklijnen van de barsten in de glazuurlaag.

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email

Aan de slag met klei?

Bekijk het aanbod van online cursussen en duik met je handen in de klei!

Ontdek hier meer blogs

Keramiek schuren
Technieken
Nele

Keramiek schuren, doen of niet?

Je hebt net een nieuw koffiekopje gedraaid. En het is goed gelukt ook, alleen zouden de wanden nog net iets gladder mogen.

filigraan
Nele

Filigraan

De term filigrain of filigree wordt in de eerste plaats geassocieerd met juwelen en andere fijne metaalbewerkingen.

De Cursist - Beginnersgids keramiek cover

Download de gratis beginnersgids

Starten met keramiek

Een handige PDF van 27 pagina’s met alles wat je moet weten om te starten met pottenbakken.

Geef je gegevens hieronder in en je krijgt de gids in je mailbox! Daarmee schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief vol keramiek-lekkers.