Naked raku

Lees hier wat naked raku precies is en hoe het werkt.
Nele Ostyn

Nele Ostyn

Eeuwige cursist.

Een variant op de eeuwenoude raku-techniek is naked raku. Het is een relatief jong techniek die in de jaren ’80 per toeval is ontdekt, waarschijnlijk omdat een keramist een ‘foute’ glazuur gebruikte die interessante resultaten opleverde.

De techniek is eigenlijk gebaseerd op een glazuurfout. De gebruikte rakuglazuur kan namelijk niet goed hechten omdat er een speciale engobe op het werk is aangebracht. Na het stoken schilfert de glazuurlaag af, zodat enkel de zwarte lijnen en punten, afkomstig van de rook die door de craquelé in de glazuurlaag trekt, als herinnering, achterblijven.

Net zoals bij de ‘gewone’ raku kunnen uitsparingen of inkrassingen je werkstuk een extra effect geven. De zwarte vlakken die zo gecreëerd worden matchen prachtig met de zwarte rooklijnen van de barsten in de glazuurlaag.

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email

Aan de slag met klei?

Bekijk het aanbod van online cursussen en duik met je handen in de klei!

Ontdek hier meer blogs

Vormen
Nele

De fermentatiepot

Groenten fermenteren of zuurkool maken in je zelfgedraaide fermentatiepot. Voor wie houdt van een keramiekuitdaging!

Artikels
Nele

Online leren pottenbakken met videocursussen

Creatieve hobby’s en online leeromgevingen. Het lijkt niet meteen een match made in heaven. Voor creatieve cursussen en workshops word je al gauw naar een atelier of school geleid. Nochtans hoef je je niet te verplaatsen om te leren pottenbakken. Via online cursussen keramiek zoals die van De Cursist leer je waar en wanneer je wil én op je eigen tempo.
Nog niet helemaal overtuigd van de voordelen van online leren? Lees dan zeker onderstaand artikel. Wedden dat je overstag gaat?