Is keramiek een dure hobby?

Voor wie overweegt om met keramiek te beginnen, kan de start best overweldigend zijn. Je hebt heel wat materiaal nodig, en dan is de hamvraag: wat kost dat allemaal?
Foto van Nele Ostyn
Nele Ostyn

Eeuwige cursist.

Wat heb je nodig om te draaien?

Cruciaal om aan het pottendraaien te gaan, is natuurlijk de draaischijf. Al hoef je zeker niet meteen je eigen exemplaar aan te schaffen. Veel beginners maken eerst gebruik van het materiaal dat beschikbaar wordt gemaakt tijdens wekelijkse lessen, of ze gaan naar een open keramiekatelier waar je betaalt om een werkplek, inclusief het materiaal daar, te gebruiken.

Logisch ook, want een draaischijf is geen goedkoop ding. Een degelijk exemplaar kost al gauw rond de 1.000 euro. Dan is het geen slecht idee om dat draaien eerst eens uit te proberen voor je je aankoop doet. Sommige ateliers en keramiekzaken bieden ook de mogelijkheid om een pottenbakkersschijf te huren.

Daarnaast heb je natuurlijk de grondstof nodig: klei. Voor een blok klei van 10 kg betaal je zo’n 8 à 11 euro, afhankelijk van de soort klei. Hoe snel die voorraad opgebruikt is, hangt natuurlijk af van je enthousiasme. Maar veel keramisten hebben per jaar toch zeker zo’n 100 kg klei nodig. Gelukkig kan je het grootste deel van je klei hergebruiken.

Tot slot heb je gereedschap nodig. Een groot deel van de lijst bestaat uit vrij alledaagse dingen, die je waarschijnlijk thuis hebt liggen: een emmer, een spons, een houten plank, een schaar, een oude bankkaart, een meetlat, een ijzeren spatel, een keukenweegschaal, plastic folie, een oude handdoek. Je voorziet best ook een plaats waar je je stukken kan laten staan om te drogen, een tafel of een rek.

Voor de rest van je materiaal moet je wel naar de keramiekwinkel: een snijdraad, een snijnaald, een afdraai-ijzer of -houtje, een mirette, en optioneel een ijzeren lomer en een krompasser. Een mooi lijstje dat je waarschijnlijk niet meer dan 30 euro zal kosten.

Wat heb je nodig om te boetseren of op te bouwen?

Ook zonder draaischijf kan je aan de slag. Je hebt dan ongeveer hetzelfde materiaal nodig als hierboven beschreven, minus de draaischijf. Je kiest dan eerder voor klei met chamotte, maar dat maakt in prijs weinig verschil. 

Wat heb je nodig om af te werken?

Eens je werkstuk vorm heeft gekregen, is het klaar voor de oven. En nee, met die in de keuken zal het niet lukken, je hebt een echte keramiekoven nodig. Opnieuw kiezen de meeste beginners er niet voor om meteen een eigen keramiekoven aan te schaffen, want dat komt al snel met een prijskaartje van minstens 2.500 euro. En dan heb je je energiefactuur nog niet meegerekend.

Veel keramisten bakken hun werkstukken (of laten ze bakken) in de keramiekoven van het atelier waar ze les volgen. Daarnaast zijn er ook open keramiekateliers, waar je vaak betaalt per baksessie en per kilo. Of je kan terecht bij een keramist met bakservice. Je kan hier een adres zoeken in je buurt.

stapel biscuit gebakken diepe borden en mokken in witte klei

En niet te vergeten …

Zeker, met Google en YouTube kan je best ver komen. Maar leren draaien, mallen maken of boetseren gaat toch stukken beter als je lessen volgt. Liefst bij een expert die het niet alleen zelf goed kan, maar die het ook goed kan uitleggen en aan anderen kan leren.

Voor een beginnerscursus van zo’n 10 à 12 lessen zal je al snel 400 euro betalen. Bij sommige ateliers kunnen daar nog bijkomende kosten bijkomen, zoals de prijs van de klei of het glazuur. In veel gevallen moet je ook heel wat geduld hebben: de wachtlijsten voor een plekje in de volgende reeks zijn vaak ellenlang.

Je hoort me al aankomen: naast wekelijkse lessen in een traditioneel keramiekatelier kan je natuurlijk ook kiezen voor een online cursus. Eentje die levenslang beschikbaar blijft, die je kan terugspoelen en herhalen als je even niet mee bent, en die je de mogelijkheid biedt om je vragen te stellen in een community van medecursisten. En dat zijn lang niet de enige voordelen … Meer weten? Ontdek al onze cursussen hier.

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email

Bijleren over klei en keramiek, en je kleivaardigheden aanscherpen?

Bekijk het aanbod van online cursussen en duik met je handen in de klei!

Ontdek hier meer blogs

Keramieken schaakbord met schaakpionnen
Vormen
Nele

Schaakbord en -stukken

Schaak, dammen, backgammon… Een handgemaakte bordspel, dat is pas eens een origineel project!

Densiteitsmeter in glazuur
Artikels
Nele

Hoe meet je de densiteit van glazuur?

Als je een glazuur aanmaakt met een aangekochte poedermix ga je rekening moeten houden met de densiteit om goede glazuurresultaten te bekomen. In dit artikel leggen we uit hoe je

starten met keramiek gratis ebook

Download
gratis e-book

Starten met keramiek

Een handige PDF van 27 pagina’s met alles wat je moet weten om te starten met pottenbakken, klei en keramiek. Geef je gegevens hieronder in en je krijgt de gids onmiddellijk in je mailbox. Daarmee schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief vol keramiek-lekkers.