Kintsugi of de kunst van het repareren

Kintsugi is de Japanse kunst om scherven van keramiek of porselein met goud- of zilverkleurige lak weer te lijmen.
Nele Ostyn

Nele Ostyn

Eeuwige cursist.

De kunst bestaat erin de littekens te laten zien en zelfs in de verf te zetten, in plaats van ze te verbergen. De techniek kan ook gezien worden als een metafoor om emotionele wonden te helen.

Het woord kintsugi (金継ぎ) komt van het Japanse kin (goud) en atsugi (verbinding), en betekent dus letterlijk ‘gouden verbinding’. In de Japanse schoonheidsleer dragen de sporen van breuk en reparatie bij aan de schoonheid van een voorwerp. Kintsugi werd in de late 15e eeuw in Japan ontwikkeld en in de loop van de tijd ook toegepast in China, Vietnam en Korea.

Kintsugi of de kunst van het repareren

De techniek is een uiting van de filosofische stroming wabi sabi, een boeddhistische wereldbeschouwing die de schoonheid van imperfectie en vergankelijkheid benadrukt. De scherven van een gebroken stuk worden met Urusei-lak weer aan elkaar gelijmd, de gaten van ontbrekende stukken worden met Urushi-pasta opgevuld. Op die urushi wordt dan een dun laagje edelmetaal gestrooid in goud, zilver of platina.

In de Japanse leer wordt het voorwerp na de herstelling zo waardevoller dan voordien. De herstelling benadrukt de breuklijnen en dus de geschiedenis van het voorwerp, wat het dierbaarder maakt. Dezelfde redenering kan ook opgaan voor onszelf. Ons verleden laat zijn sporen na in ons hart, ons lichaam, onze ziel. Zij zijn getuige van alles wat we beleven.

Urushi-pasta

De kunst bestaat er dan in om de barsten en scheuren zichtbaar te laten en niet te willen verbergen, er als het ware gouden littekens van maken die ons sterker, mooier en waardevoller maken. We hoeven onze imperfecties en littekens niet te verbergen, want zij vertellen het verhaal van ons leven. Troostende gedachte, niet?

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email

Aan de slag met klei?

Bekijk het aanbod van online cursussen en duik met je handen in de klei!

Ontdek hier meer blogs

vaas sgraffito
Technieken
Nele

Sgraffito: hoe doe je dat?

Sgraffito is een decoratietechniek waarbij je gericht krassen maakt in de bovenste laag van je werkstuk, meestal onderglazuur, kleislib of engobe. Je ontbloot zo de kleuren van de de onderliggende laag klei. De naam is afgeleid van het Italiaanse woord sgraffiare, wat krabben betekent.

Artikels
Nele

Hoe lang kan je klei bewaren?

Je ging eens graven in je voorraad en vond er een pak klei dat al jaren oud is. Helemaal vergeten dat je die nog had! Een houdbaarheidsdatum zie je niet, maar toch twijfel je: kan je deze klei nog gebruiken? Of gooi je hem beter weg?