Wat is kerven?

Deze techniek zou je wel eens de doorgedreven vorm van de sgraffito-techniek kunnen noemen.
Nele Ostyn

Nele Ostyn

Eeuwige cursist.

Waar het bij sgraffito gaat om een laagje engobe wegkrassen, kan je ook dikke plakken uit je werkstuk wegkerven om een interessant reliëf te bekomen. Het voordeel is dat je voorwerp dan vaak geen uitgebreid glazuurwerk meer vereist.

Symmetrische vormen uitkerven vergen wel wat voorbereiding. Je kan dan best uittekenen wat je gaat doen. Dat kan met een gewoon potlood, want die lijnen branden in de oven gewoon weg. Zorg er wel voor dat het object dat je gaat bewerken een voldoende dikke wand heeft, want anders zou je er wel eens door kunnen schieten…

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email

Bekijk het aanbod van online cursussen en duik met je handen in de klei!

Ontdek hier meer blogs

vaas sgraffito
Technieken
Nele

Sgraffito: hoe doe je dat?

Sgraffito is een decoratietechniek waarbij je gericht krassen maakt in de bovenste laag van je werkstuk, meestal onderglazuur, kleislib of engobe. Je ontbloot zo de kleuren van de de onderliggende laag klei. De naam is afgeleid van het Italiaanse woord sgraffiare, wat krabben betekent.

Artikels
Nele

Hoe lang kan je klei bewaren?

Je ging eens graven in je voorraad en vond er een pak klei dat al jaren oud is. Helemaal vergeten dat je die nog had! Een houdbaarheidsdatum zie je niet, maar toch twijfel je: kan je deze klei nog gebruiken? Of gooi je hem beter weg?