Porselein

Porselein is de grand dame onder de kleisoorten. Lees er hier alles over.
Foto van Nele Ostyn
Nele Ostyn

Eeuwige cursist.

Beroemd en geroemd om haar prachtige witte kleur, en gegeerd om haar transparantie bij dun gedraaide of geboetseerde werkstukken. Het is geliefd als servieswerk, en ook in de industrie wordt vaak porselein gebruikt.

Zelfs voor de geoefende draaier is porselein echter een hele uitdaging. Porselein is plastischer dan steengoed of aardewerk, en vergt heel wat oefening om meester te worden. De porseleinklei voelt anders dan andere kleisoorten, en is snel te droog of te nat. Waar andere kleisoorten een foute beweging snel vergeven, is porselein onverbiddelijk.

Maar porseleinklei is ook heerlijk zacht en beweegt aangenaam mee met je bewegingen. En je kan met porselein fijnheid bereiken die je met een andere kleisoort gegarandeerd een ineengezakt fiasco oplevert. En met de transparantie die porselein kan opleveren, gaat weer een heel scala van creatieve mogelijkheden open… Niet voor beginners, lijkt mij, maar als je het draaien in de vingers hebt: probeer het eens!

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email

Aan de slag met klei?

Bekijk het aanbod van online cursussen en duik met je handen in de klei!

Ontdek hier meer blogs

Tandenborstelhouder in keramiek van zwarte porselein
Vormen
Suvi Brissinck

De tandenborstelhouder

Tanden poetsen kan ook in stijl: waarom geen keramieken tandenborstelhouder als nieuwe projectje? Vind hier inspiratie.

Ritmische structuren op keramiek witte vaas
Technieken
Suvi Brissinck

Ritmische structuren

Ritmische structuren in keramiek: herhaling die rust brengt. Ontdek hoe terugkerende patronen, lijnen en vormen niet alleen een visuele cadans creëren, maar ook een gevoel van harmonie en verstilling oproepen.

starten met keramiek gratis ebook

Download
gratis e-book

Starten met keramiek

Een handige PDF van 27 pagina’s met alles wat je moet weten om te starten met pottenbakken, klei en keramiek.

Geef je gegevens hieronder in en je krijgt de gids onmiddellijk in je mailbox. Daarmee schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief vol keramiek-lekkers.