Porselein

Porselein is de grand dame onder de kleisoorten. Lees er hier alles over.
Nele Ostyn

Nele Ostyn

Eeuwige cursist.

Beroemd en geroemd om haar prachtige witte kleur, en gegeerd om haar transparantie bij dun gedraaide of geboetseerde werkstukken. Het is geliefd als servieswerk, en ook in de industrie wordt vaak porselein gebruikt.

Zelfs voor de geoefende draaier is porselein echter een hele uitdaging. Porselein is plastischer dan steengoed of aardewerk, en vergt heel wat oefening om meester te worden. De porseleinklei voelt anders dan andere kleisoorten, en is snel te droog of te nat. Waar andere kleisoorten een foute beweging snel vergeven, is porselein onverbiddelijk.

Maar porseleinklei is ook heerlijk zacht en beweegt aangenaam mee met je bewegingen. En je kan met porselein fijnheid bereiken die je met een andere kleisoort gegarandeerd een ineengezakt fiasco oplevert. En met de transparantie die porselein kan opleveren, gaat weer een heel scala van creatieve mogelijkheden open… Niet voor beginners, lijkt mij, maar als je het draaien in de vingers hebt: probeer het eens!

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email

Aan de slag met klei?

Bekijk het aanbod van online cursussen en duik met je handen in de klei!

Ontdek hier meer blogs

Vormen
Nele

De fermentatiepot

Groenten fermenteren of zuurkool maken in je zelfgedraaide fermentatiepot. Voor wie houdt van een keramiekuitdaging!

Artikels
Nele

Online leren pottenbakken met videocursussen

Creatieve hobby’s en online leeromgevingen. Het lijkt niet meteen een match made in heaven. Voor creatieve cursussen en workshops word je al gauw naar een atelier of school geleid. Nochtans hoef je je niet te verplaatsen om te leren pottenbakken. Via online cursussen keramiek zoals die van De Cursist leer je waar en wanneer je wil én op je eigen tempo.
Nog niet helemaal overtuigd van de voordelen van online leren? Lees dan zeker onderstaand artikel. Wedden dat je overstag gaat?