Hoe kleikleuren mengen?

Leuk als je restjes klei hebt die op moeten, of als je geen inspiratie hebt om je werk te glazuren.
Nele Ostyn

Nele Ostyn

Eeuwige cursist.

Met twee of meer soorten klei samen draaien kan prachtige wervelende patronen opleveren in je gedraaid werk. Het enige dat je moet doen is twee soorten klei kiezen, die twee balletjes klei samenduwen en daarmee op de draaischijf aan de slag gaan. Hoe het patroon er zal uitzien is een beetje geluk hebben, maar het kan prachtige resultaten opleveren.

Hoe je de twee kleuren klei samenvoegt heeft invloed op het eindresultaat, maar ook de manier waarop je draait. Als je bijvoorbeeld bij het centreren heel veel op en neer gaat zal de klei zich meer vermengen dan als je heel snel overgaat tot vormen.

Let er wel op dat de soorten klei die je kiest samengaan, zowel qua baktemperatuur als qua krimp. Als de ene kleisoort meer krimpt dan de andere, dan loop je het risico op lelijke barsten in je werk. En dat zou zonde zijn!

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email

Bekijk het aanbod van online cursussen en duik met je handen in de klei!

Ontdek hier meer blogs

Vormen
Nele

De fermentatiepot

Groenten fermenteren of zuurkool maken in je zelfgedraaide fermentatiepot. Voor wie houdt van een keramiekuitdaging!

Artikels
Nele

Online leren pottenbakken met videocursussen

Creatieve hobby’s en online leeromgevingen. Het lijkt niet meteen een match made in heaven. Voor creatieve cursussen en workshops word je al gauw naar een atelier of school geleid. Nochtans hoef je je niet te verplaatsen om te leren pottenbakken. Via online cursussen keramiek zoals die van De Cursist leer je waar en wanneer je wil én op je eigen tempo.
Nog niet helemaal overtuigd van de voordelen van online leren? Lees dan zeker onderstaand artikel. Wedden dat je overstag gaat?