Wie keramiek hoort, denkt al snel aan een draaischijf. Maar er zijn ook heel wat andere methodes om een prachtig werkstuk uit je klei te halen, waarvoor je enkel je handen en je klei nodig hebt. Tijd om de vergelijking te maken: wat zijn de voor- en nadelen van keramiek draaien versus handopbouw?
Laagdrempelig
Zoals al gezegd heb je voor handopbouw enkel je handen en je klei nodig. Je hoeft geen nieuwe tools te leren kennen: je kan er meteen invliegen. Bij een draaischijf daarentegen moet je als beginner even zoeken naar de juiste manier van werken. Hoe snel draait je draaischijf? Wat is de juiste houding? Hoe gebruik je de draaiende schijf om de vorm te creëren die je wil? Jij en je draaischijf moeten eerst vrienden worden.
Bij handopbouw heb je rechtstreekse controle over de klei. Al doende leer je hoe de klei zich gedraagt, en hoe je het in de juiste vorm kan krijgen. Gebruik je een draaischijf, dan gaat niet alles zo intuïtief. Het vergt voor veel beginners heel wat oefening om alle technieken die je nodig hebt tijdens het draaien onder de knie te krijgen. Centreren, optrekken, opentrekken… Het is een proces van vallen en opstaan.
Sneller klaar
Bij handopbouw zijn het enkel je handen die de vorm van je werkstuk creëren. Kies je voor draaien, dan krijgen je handen heel wat hulp van de draaischijf. De draaibeweging doet in feite een deel van het werk voor jou. Zeker als je met een grote hoeveelheid klei bezig bent, is dat een enorm voordeel.
Eens je de nodige technieken in de vingers hebt, ben je met een draaischijf vaak sneller klaar dan met handopbouw. Dat is je beloning voor al dat harde werk om de nodige draaitechnieken te leren: plots ben je in staat om op korte tijd heel mooie resultaten tevoorschijn te toveren.
Uniform versus uniek
Een mooie gladde ronde vorm maak je veel makkelijker met een draaischijf dan met handopbouw. De draaibeweging helpt je om vrij uniforme rondingen en vormen te maken, wat zeker van pas komt als je bijvoorbeeld een serie aan het maken bent.
Daartegenover staat dat je met handopbouw niet vast hangt aan die ronde vorm. Je kan werkelijk alle kanten uit, en kan dus met een erg uniek eindresultaat eindigen. Je zou kunnen zeggen dat je er meer van je persoonlijkheid in kwijt kan.
De ideale combo
Er is natuurlijk ook een derde optie: je kan draaien en handopbouw combineren. Sommige keramisten draaien bijvoorbeeld eerst een vorm op de draaischijf, en voegen er dan met handopbouw extra elementen aan toe. Het beste van beide werelden dus!
Maar zelfs als je de twee niet combineert: het loont zeker de moeite om allerlei verschillende technieken uit te testen. Zo ontdek je niet alleen wat het beste bij jou past, het is ook de beste manier om je klei nog beter te leren kennen. Wat je leert bij de ene techniek, komt misschien ook van pas bij de andere techniek.