Werken met een gietmal

De wereld van keramiek draaien mag dan enorm uitgebreid zijn, ook zonder een draaischijf zijn de mogelijkheden van klei legio.
Nele Ostyn
Nele Ostyn

Eeuwige cursist.

Door gietklei te gebruiken in een gipsen mal kan je werkelijk alle kanten uit met je keramiek. Je giet vloeibare klei in een gipsen vorm en laat die een aantal minuten ‘trekken’.

Doordat de gips water aan de klei onttrekt, zal de buitenste ‘schil’ snel drogen. Je giet de overtollige klei weer uit de mal, en klaar is kees, je hebt een replica gemaakt in klei. Netjes afwerken, laten drogen en je kan aan de slag met de volgende kopie.

Een heerlijk systeem om snel series te maken, of om ingewikkelde vormen efficiënt te dupliceren. Maar let op, mallen maken en gebruiken is een echte kunst, er komt wel wat bij kijken. Als je niet goed weet waar je aan begint, is je atelier voor je het weet een zootje.

Je kan kant-en-klare gietmallen halen in een keramiekzaak, maar je kan zelf ook aan de slag met gips om een volledig persoonlijke mal te maken. Let er wel voor op dat je klei en gips niet vermengt, want dat kan problemen geven… een tipje van de ijsberg wat betreft mogelijkheden zie je hier.

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email

Bekijk het aanbod van online cursussen en duik met je handen in de klei!

Ontdek hier meer blogs

Keukenaanrecht met fornuis houten lepel bord waterkoker
Artikels
Nele

Lepelbordje

Deze vorm is een must voor alle keukenprinsen en -prinsessen: een lepelbordje. Gedaan met vlekken saus overal op het aanrecht!

een plantje in een pot met uitgespaard bloemenmotief
Artikels
Nele

Naamstokjes

Hou je planten of kruiden in de moestuin uit elkaar met zelfgemaakte keramische naamstokjes.