De vele voordelen van keramiek maken

Dat het verslavend is, ontspannend, en uitdagend … dat wist je waarschijnlijk al. Maar wist je ook dat keramiek goed is voor je gezondheid?
Nele Ostyn
Nele Ostyn

Eeuwige cursist.

En dat zowel voor je fysieke als mentale gezondheid. Enkele voordelen op een rijtje.

Minder stress

Kunst wordt al langer gebruikt in de strijd tegen stress. Zo was al bewezen dat het kijken naar kunst je kan helpen om minder stress te voelen. En nu blijkt dat dit effect alleen maar groter wordt als je de kunst ook zelf maakt.

Een Amerikaanse studie stelde vast dat 3 op 4 deelnemers minder stress voelden wanneer ze kunst aan het maken waren (van tekenen tot boetseren met klei). Nog interessanter: de vaardigheid van de deelnemer maakte geen verschil. Het effect was even sterk voor beginners als voor ervaren rotten.

Meer focus

Wie achter een draaischijf zit, aan het boetseren slaat of in de weer gaat met mallen is maar met één ding bezig: de klei in zijn of haar handen. Keramiek maken is tenslotte niet simpel: er zijn zoveel factoren om op te letten. Het eist je aandacht volledig op.

Het gevolg daarvan is dat je geen tijd hebt om te blijven hangen bij wat gisteren of vandaag is misgegaan. Of om je zorgen te maken over morgen. Je denkt alleen aan de klei. Dat geeft je hoofd niet alleen een aangename rustpauze, je traint jezelf ook keer op keer om al je aandacht op één ding te focussen. Een vaardigheid die ook op andere vlakken van pas komt.

twee handen tijdens het optrekken van de wanden van een pot op de draaischijf

Jij kiest!

Welk type klei wil je gebruiken? Welk soort werkstuk wil je maken? Wat wordt de precieze vorm, welke versieringen voeg je toe, en welke kleuren kies je voor het glazuur? Bij elk werkstuk dat je maakt, neem je de ene creatieve beslissing na de ander. En de keuze is telkens helemaal aan jou.

Het afgewerkte werkstuk is dan ook telkens helemaal van jou, en helemaal uniek. Het is het resultaat van jouw creativiteit, en van niemand anders. Als dat geen voldoening geeft!

Fitness voor je handen

Het voelt misschien niet zo, maar kleien activeert heel wat spieren in je handen. Hoe meer tijd je achter je draaischijf, de boetseerbok of tussen je mallen doorbrengt, hoe meer je die spieren traint. Ze worden dag na dag sterker en soepeler.

Net daarom wordt keramiek maken soms aangeraden als therapie voor reuma- of artritispatiënten. Met bemoedigende resultaten!

Je grenzen verleggen

Eens je een bepaalde vorm onder de knie hebt, sta je al snel te popelen om iets nieuws te proberen. Niemand wil immers eindeloos hetzelfde werkstuk maken. En dat betekent dat je elke keer opnieuw een nieuwe uitdaging aangaat, en voortdurend bijleert.

Maar da’s niet de enige manier waarop je nieuwe horizonten verkent. Want hoe langer je met keramiek bezig bent, hoe meer nieuwe mensen je leert kennen. Da’s niet alleen handig als je een woordje advies nodig hebt voor je nieuwste project, maar ook als je zin hebt in een gezellige babbel.

… en nog zoveel meer!

Deze vijf zijn lang niet de enige voordelen. Elke keramist heeft zo zijn eigen redenen om met klei bezig te zijn en blijven. Wat vind jij het belangrijkste voordeel van keramiek?

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email

Bijleren over klei en keramiek, en je kleivaardigheden aanscherpen?

Bekijk het aanbod van online cursussen en duik met je handen in de klei!

Ontdek hier meer blogs

Keukenaanrecht met fornuis houten lepel bord waterkoker
Artikels
Nele

Lepelbordje

Deze vorm is een must voor alle keukenprinsen en -prinsessen: een lepelbordje. Gedaan met vlekken saus overal op het aanrecht!

een plantje in een pot met uitgespaard bloemenmotief
Artikels
Nele

Naamstokjes

Hou je planten of kruiden in de moestuin uit elkaar met zelfgemaakte keramische naamstokjes.