Handen in de klei, glimlach op het gezicht. De twee gaan – bij mij toch – hand in hand. Maar eens de klei aan de kant is, moet ik vaak vaststellen dat die handen het zwaar te verduren hebben gekregen. Ze zijn droog, en ruw. Hoe komt dat eigenlijk?
- Wie met zijn handen in de klei zit, voelt nattigheid. En dat voor een lange tijd…
- Klei kneden, openen, draaien, bewerken … de handen van een keramist leveren hard werk. Keer op keer op keer.
- De minuscule partikels in klei zijn erg hardnekkig. Ze blijven aan je huid plakken, en drogen die voortdurend uit.
- Kleipartikels hebben hetzelfde schurende effect als een scrub, maar dan maal twintig. Ze creëren in feite minuscule schaafwondjes in je huid.
Logisch dus, dat je huid uitdroogt en beschadigd raakt. Maar wat kan je eraan doen?
Wat doe je best vooraf?
Je weet dat je huid tijdens het kleien heel wat moet verdragen. Neem dus voor je aan je volgende werkstuk begint even de tijd om je handen een extra laagje bescherming mee te geven. Gebruik een krachtige handcrème, en laat het product voldoende intrekken.
Je kan ook een beetje olie toevoegen aan het water waar je mee draait. Een paar druppels olijfolie of babyolie is al voldoende om een beschermend olielaagje achter te laten iedere keer je je handen in het water stopt.
Tenslotte kan je ervoor kiezen om je draaiwater op te warmen. Niet dat je huid daardoor minder zal uitdrogen, maar warm water voelt een stuk zachter en aangenamer voor je handen. En alle beetjes helpen.
Wat doe je tijdens?
Als je je handen echt wil beschermen, kan je met handschoenen aan in de klei. Veel keramisten zijn geen fan van deze oplossing, omdat ze vrezen dat je zo de voeling met de klei verliest. Toch zijn er ook voorstanders, die snel wennen aan de extra barrière. En zeker voor cursisten met huidproblemen zoals eczeem kan het een mooie oplossing zijn.
Er zijn ook producten op de markt die het effect van een handschoen proberen nabootsen. Ze creëren een soort bufferlaag op de huid.
De meest eenvoudige oplossing is om terwijl je werkt regelmatig je handen grondig te wassen. Vermijd zoveel mogelijk om klei te laten drogen op je huid.
Wat doe je achteraf?
Ben je klaar met je werkstuk? Was dan grondig je handen, liefst met een antibacteriële zeep. Zo vermijd je dat de schaafwondjes in je huid een broedplaats kunnen worden voor bacteriën en zelfs schimmel. Een interessante optie is Afrikaanse zwarte zeep. Zo’n zeep is niet alleen antibacterieel, hij bestrijdt ook de groei van schimmels en heeft ook een kalmerend en hydrateren effect.
Eens je handen proper zijn, kan je ervoor kiezen om ze in te wrijven met azijn. Even laten intrekken, en dan afspoelen. Het idee is dat de zure azijn een tegenwicht biedt voor de basische klei, en zo de pH-balans van je huid helpt herstellen.
De laatste stap ligt voor de hand: een hydraterende crème. Neem de tijd om er eentje te vinden die goed werkt voor jouw huid, want dat is bij iedereen anders. Waarom niet eens experimenteren met uiercrème, karité-boter, of gewoon de klassieke blauwe pot Nivea?
Snakken je handen nog steeds naar meer hydratatie? Dan kan je een nachtje slapen met een paar hydraterende handschoenen. Zo kan de hydraterende crème optimaal intrekken in je huid.
Heb je zelf ook tips om je handen te verzorgen? Heb je een favoriete handcrème? Laat van je horen!