Porselein

Porselein is de grand dame onder de kleisoorten. Lees er hier alles over.
Nele Ostyn

Nele Ostyn

Eeuwige cursist.

Beroemd en geroemd om haar prachtige witte kleur, en gegeerd om haar transparantie bij dun gedraaide of geboetseerde werkstukken. Het is geliefd als servieswerk, en ook in de industrie wordt vaak porselein gebruikt.

Zelfs voor de geoefende draaier is porselein echter een hele uitdaging. Porselein is plastischer dan steengoed of aardewerk, en vergt heel wat oefening om meester te worden. De porseleinklei voelt anders dan andere kleisoorten, en is snel te droog of te nat. Waar andere kleisoorten een foute beweging snel vergeven, is porselein onverbiddelijk.

Maar porseleinklei is ook heerlijk zacht en beweegt aangenaam mee met je bewegingen. En je kan met porselein fijnheid bereiken die je met een andere kleisoort gegarandeerd een ineengezakt fiasco oplevert. En met de transparantie die porselein kan opleveren, gaat weer een heel scala van creatieve mogelijkheden open… Niet voor beginners, lijkt mij, maar als je het draaien in de vingers hebt: probeer het eens!

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email

Aan de slag met klei?

Bekijk het aanbod van online cursussen en duik met je handen in de klei!

Ontdek hier meer blogs

Keramiek schuren
Technieken
Nele

Keramiek schuren, doen of niet?

Je hebt net een nieuw koffiekopje gedraaid. En het is goed gelukt ook, alleen zouden de wanden nog net iets gladder mogen.

filigraan
Nele

Filigraan

De term filigrain of filigree wordt in de eerste plaats geassocieerd met juwelen en andere fijne metaalbewerkingen.

De Cursist - Beginnersgids keramiek cover

Download de gratis beginnersgids

Starten met keramiek

Een handige PDF van 27 pagina’s met alles wat je moet weten om te starten met pottenbakken.

Geef je gegevens hieronder in en je krijgt de gids in je mailbox! Daarmee schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief vol keramiek-lekkers.