Mag handgemaakte keramiek in de microgolfoven?

Die zelfgemaakte ovenschotel, ontbijtkom of koffietas is je net iets dierbaarder dan het servies dat je in de winkel koopt. Je bent er dan ook extra voorzichtig mee, want een barst is snel gebeurd. Daarom stel je jezelf de vraag: is het wel een goed idee om  je keramiek in de microgolf te stoppen?
Nele Ostyn

Nele Ostyn

Eeuwige cursist.

Doe de test

Keramiek kan best wel tegen een stootje. Het wordt op erg hoge temperaturen gebakken, dus even opwarmen in de microgolf kan meestal geen kwaad. Uitzonderingen op die regel zijn werken die versierd zijn met goud, zilver, of andere edelmetalen, de zogenoemde luster. Ook biscuit werk stop je beter niet in de microgolf. Dat kan niet alleen de keramiek beschadigen, het is ook niet voedselveilig.

Gaat het om keramiek die je in een winkel hebt gekocht? Dan kan je vaak een icoon of een zinnetje tekst vinden op de bodem die je laat weten of het in de microgolf mag. Vind je geen zo’n vermelding, of gaat het om keramiek die je zelf hebt gemaakt? Dan is er een eenvoudige test die je kan doen om na te gaan of het in de microgolf mag.

  1. Neem een mok of een glas waarvan je zeker bent dat hij in de microgolf mag. Vul voor drie kwart met water.
  2. Zet de mok of het glas samen met de keramiek die je wil testen in de microgolf.
  3. Zet de microgolf op de hoogste stand, en laat de mok of het glas één minuut lang opwarmen samen met de keramiek.
  4. Check of het water in de mok of het glas warm is geworden. Als het water nog koud is en de keramiek is warm, dan weet je dat de keramiek warmte absorbeert en dus niet geschikt is voor de microgolfoven. Als het water warm is en de keramiek koud, dan weet je dat het zonder problemen in de microgolf kan.
  5. Maak een markering op de bodem zodat je onthoudt welke keramiek veilig is en welke niet.

Extra voorzorgsmaatregelen

In principe kan keramiek heel goed tegen hoge temperaturen. Het wordt pas riskant als de keramiek heel snel van een koude omgeving in die hoge temperaturen terecht komt, of omgekeerd. Het temperatuurverschil zorgt dan voor een schok, waardoor de klei kan barsten. Om barsten te vermijden, kan je daarom beter zulke temperatuurverschillen voorkomen.

  • Warm je keramiek nooit leeg op. Zorg dat het altijd minstens voor de helft gevuld is.
  • Keramiek die net uit de frigo komt, stop je beter niet meteen in de microgolfoven. Laat het eerst even op kamertemperatuur komen.
  • Sla het voorverwarmen van je oven liever over. Zo kan de keramiek langzaam opwarmen, samen met de oven.
  • Is je keramiek helemaal opgewarmd van de oven of de microgolfoven? Spoel het dan niet meteen onder koud water. Laat de keramiek eerst afkoelen.
  • Voor je kokend water of erg warm eten in een keramische kop of bord doet, kan je het eerst even onder warm water houden, zodat de keramiek al wat kan opwarmen.

Ziezo, met deze voorzorgsmaatregelen kan je op je twee oren slapen. Je keramiek is veilig, ook in de microgolfoven!

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email

Bijleren over klei en keramiek, en je kleivaardigheden aanscherpen?

Bekijk het aanbod van online cursussen en duik met je handen in de klei!

Ontdek hier meer blogs

stukken hout en houtas
Artikels
Nele

Asglazuur

Asglazuur is één van de oudste soorten glazuren, en werd voor het eerst gebruikt in Oost-Azië.

Artikels
Nele

Rasp

Een leuke vorm om zelf te maken: een rasp voor gember en look.