Keramiek, een vorm van meditatie

Daarstraks zat mijn hoofd nog vol stress. Over het werk, de kinderen, en duizend andere dingen …
Nele Ostyn

Nele Ostyn

Eeuwige cursist.

Maar nu denk ik aan niets anders dan de klei in mijn handen. Weg stress, weg donderwolken. Het is voor veel keramisten een herkenbaar gevoel. Werken met klei doet stress wegsmelten als sneeuw voor de zon. Maar hoe komt dat?

Klei doet mediteren

klei als meditatie

Als ik met mijn handen in de klei zit, denk ik aan weinig anders dan het manipuleren van die klei. Hoe kan ik het beeld in mijn hoofd tot leven brengen? Al mijn aandacht gaat naar wat ik wil maken en de handelingen die ik daarvoor nodig heb. Er is geen ruimte om terug te denken aan die lastige werkdag, of vooruit te denken aan die lange takenlijst. Ik ben helemaal “in the zone”.

Zonder het te weten, doe ik zo aan mindfulness. Want volgens het Centrum voor Mindfulness is dat niets meer dan: “volledig bewust zijn van de huidige ervaring.” Door mijn aandacht volledig te richten op de klei, kom ik dus in dezelfde gemoedstoestand als iemand die mediteert. En dat levert heel wat voordelen op.

Meditatie zou je bloeddruk en hartslag verlagen. Het zou stress-symptomen zoals vermoeidheid en slapeloosheid verminderen. En het zou je concentratie verbeteren en je meer energie geven.

Dat zijn maar een paar van de vele voordelen die aan meditatie worden toegeschreven. Los van de theorieën en studies, hoor ik het ook van mijn collega-keramisten. Van beginneling tot ervaren rot: klei brengt rust in het hoofd.

Klei geeft perspectief

Het is een vorm van meditatie, met alle voordelen die daarbij horen. Maar klei heeft nog een extra streepje voor. Want werken met klei verandert ook je perspectief.

Je leert om anders om te gaan met fouten en mislukkingen. Je duwt net te hard, of op de verkeerde plaats? Je schiet uit en er zit een deuk in je nieuwe creatie? Of de klei komt van de draaischijf op de muren terecht, of op de vloer? Allemaal geen probleem. Klei is vergevingsgezind: je kan gewoon opnieuw beginnen.

Als keramist ontdek je dat fouten ook tot iets moois kunnen leiden. Want soms zorgt een foutje ervoor dat je werkstuk beter wordt dan je oorspronkelijk gepland had, helemaal per ongeluk. Gewoon aanpassen en er iets van maken, dat is de boodschap.

Maar bovenal ontdek je dat keramiek om meer draait dan dat eindresultaat. Je vindt plezier en voldoening in het proces, in het maken van. En dat is een mentaliteit die ook in de rest van je leven van pas komt.

Dus neem een homp klei, zet je favoriete soundtrack op, en geniet ervan!

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email

Kan je nog wat begeleiding gebruiken bij het kleien?

Bekijk het aanbod van online cursussen en duik met je handen in de klei!

Ontdek hier meer blogs

Vormen
Nele

De fermentatiepot

Groenten fermenteren of zuurkool maken in je zelfgedraaide fermentatiepot. Voor wie houdt van een keramiekuitdaging!

Artikels
Nele

Online leren pottenbakken met videocursussen

Creatieve hobby’s en online leeromgevingen. Het lijkt niet meteen een match made in heaven. Voor creatieve cursussen en workshops word je al gauw naar een atelier of school geleid. Nochtans hoef je je niet te verplaatsen om te leren pottenbakken. Via online cursussen keramiek zoals die van De Cursist leer je waar en wanneer je wil én op je eigen tempo.
Nog niet helemaal overtuigd van de voordelen van online leren? Lees dan zeker onderstaand artikel. Wedden dat je overstag gaat?