Een tas met handvat, een theepot met tuit, een deksel met extra versiering … Bij tal van werkstukken moet je als keramist twee kleien onderdelen aan elkaar vastmaken. Altijd een beetje spannend, want er is geen garantie dat ze na hun trip naar de oven nog één geheel vormen.
Gelukkig is er een techniek die je kan gebruiken om het risico zoveel mogelijk te beperken: de zogenaamde ‘slip and score’-methode. We leggen stap voor stap uit hoe je te werk gaat.
Stap 1: Check beide onderdelen
Verschillende stukken klei aan elkaar bevestigen is eigenlijk het makkelijkst wanneer de klei nog goed vochtig is. Maar het lastige is dat je dan erg voorzichtig moet zijn om je twee onderdelen niet per ongeluk te vervormen.
Daarom laten veel keramisten de klei eerst drogen, tot hij lederhard is. Een ideale consistentie is als de klei niet meer vervormt als je het oppikt, maar als je ze met wat moeite wel nog kan bijwerken.
Waar je vooral op moet letten, is dat beide stukken klei ongeveer even droog zijn. Is dat niet zo, dan zal één deel sneller drogen dan het andere deel. En dat leidt al te gauw tot barsten.
Stap 2: Bereid beide onderdelen voor
Beslis waar je de twee onderdelen precies aan elkaar wil hechten. Controleer goed of alles correct past, en maak dan een kleine markering op de plekken waar de onderdelen elkaar zullen raken.
Maak enkele parallelle krassen op de plekken die je gemarkeerd hebt, met een scherp instrument of een gekartelde lomer. Herhaal deze stap ook voor het andere onderdeel.
Stap 3: Voeg kleislib toe
Kleislib functioneert als een soort lijm om verschillende kleien onderdelen aan elkaar te plakken. Hoe vloeibaar dat kleislib moet zijn, hangt af van je werkstuk.
Voor klei die nog wat vochtig is, gebruik je beter een vrij vloeibaar kleislib. Voor eerder droge klei werk je beter met een iets dikker kleislib. Breng in dat geval het kleislib ook aan op beide onderdelen. Zo krijg je een sterkere hechting.
Stap 4: Voeg de onderdelen samen
Breng de stukken klei samen. Het kan zijn dat er wat rondom overtollig kleislib tevoorschijn komt. Je kan het eenvoudig uitstrijken en vermengen met de rest van de klei klei. Indien nodig kan je hiervoor een vochtige spons gebruiken.
Om de hechting nog verder te versterken, kan je ook een beetje klei tot een slangetje rollen en het rondom de hechting, toevoegen. Zorg dan dat je de klei van het rolletje goed uitstrijkt en vermengt met de rest van de klei.