Filigraan

De term filigrain of filigree wordt in de eerste plaats geassocieerd met juwelen en andere fijne metaalbewerkingen.
Nele Ostyn

Nele Ostyn

Eeuwige cursist.

Het duidt dan op een decoratietechniek waarbij zeer fijne metalen draden of kralen worden gebruikt om fijnmazige, delicate patronen te vormen. Maar de term filigraan wordt ook in de keramiekwereld gebruikt. Het verwijst dan naar het creëren van gelijkaardige, fijnmazige patronen door perforaties in de klei te maken.

Dat moet op het juiste moment en met veel voorzichtigheid gebeuren, anders zouden de wanden van je werkstuk in elkaar kunnen zakken. Je loopt ook het risico dat verschillende delen van je werkstuk door deze perforaties ongelijkmatig drogen.

Daarom kiezen veel keramisten ervoor om alle delen van het werkstuk waar ze op dat moment niet aan werken, in plastic in te pakken. Een arbeidsintensieve techniek dus, maar wat een prachtige resultaten!

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email

Leren om je eigen keramieken werkstukken te maken?

Bekijk het aanbod van online cursussen en duik met je handen in de klei!

Ontdek hier meer blogs

vaas sgraffito
Technieken
Nele

Sgraffito: hoe doe je dat?

Sgraffito is een decoratietechniek waarbij je gericht krassen maakt in de bovenste laag van je werkstuk, meestal onderglazuur, kleislib of engobe. Je ontbloot zo de kleuren van de de onderliggende laag klei. De naam is afgeleid van het Italiaanse woord sgraffiare, wat krabben betekent.

Artikels
Nele

Hoe lang kan je klei bewaren?

Je ging eens graven in je voorraad en vond er een pak klei dat al jaren oud is. Helemaal vergeten dat je die nog had! Een houdbaarheidsdatum zie je niet, maar toch twijfel je: kan je deze klei nog gebruiken? Of gooi je hem beter weg?