Facetteren

Je kan het misschien al afleiden uit de naam: facetteren betekent dat je je werkstuk zodanig vormgeeft dat het facetten krijgt.
Nele Ostyn

Nele Ostyn

Eeuwige cursist.

Meestal komt dat erop neer dat je met een mes of draad stukken van je werkstuk afsnijdt om zo enkele platte, relatief kleine, vlakken te vormen.

Je kan deze techniek toepassen op een werkstuk dat al afgedraaid is en ondertussen al lederhard is geworden. Of je kan er ook tijdens het draaien mee aan de slag gaan.

Zo worden de vlakken die je creëert ook nog eens vervormd tijdens het draaien. Geen gemakkelijke techniek, maar je kan er wel hele toffe vormen mee maken.

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email

Aan de slag met klei?

Bekijk het aanbod van online cursussen en duik met je handen in de klei!

Ontdek hier meer blogs

vaas sgraffito
Technieken
Nele

Sgraffito: hoe doe je dat?

Sgraffito is een decoratietechniek waarbij je gericht krassen maakt in de bovenste laag van je werkstuk, meestal onderglazuur, kleislib of engobe. Je ontbloot zo de kleuren van de de onderliggende laag klei. De naam is afgeleid van het Italiaanse woord sgraffiare, wat krabben betekent.

Artikels
Nele

Hoe lang kan je klei bewaren?

Je ging eens graven in je voorraad en vond er een pak klei dat al jaren oud is. Helemaal vergeten dat je die nog had! Een houdbaarheidsdatum zie je niet, maar toch twijfel je: kan je deze klei nog gebruiken? Of gooi je hem beter weg?