De krimp van klei

Klei bevat een pak water. Als dat water verdampt tijdens het drogen, en tijdens de bak, dan gaan de kleideeltjes dichter bij elkaar zitten, en krimpt je werk.
Nele Ostyn

Nele Ostyn

Eeuwige cursist.

Zowel tijdens het drogen als tijdens het bakken wordt je werkstuk kleiner. Het percentage krimp hangt af van de kleisoort. Sommige kleisoorten krimpen zo’n 10 procent, porselein bijvoorbeeld krimpt tot wel 20 procent.

Die krimp kan de oorzaak zijn van problemen in je werkstuk. Je werk kan scheuren, vervormen of uiteenvallen. Vandaar dat je er het best voor zorgt om je werkstukken traag te laten drogen, zo mogelijk onder een plastic laag om te zorgen voor een traag, gelijkmatig droogproces.

Handig als je met één kleisoort werkt is om eens dezelfde vorm drie keer te maken. Eentje laat je gewoon drogen, eentje laat je biscuit bakken en een derde bak je op hoge temperatuur. Zo kan je de krimp vergelijken.

Wil je graag een op voorhand min of meer weten hoe groot je werk na de droog en bak zal zijn? Dan is er het meetmaatje. Dat is een meetlatje dat ik gemaakt heb waarop je het krimppercentage van je werk kan aflezen, om af te printen, uit te knippen en eventueel te plastificeren.

Meten is weten

Graag in een oogopslag zien hoe groot je kleiwerk zal zijn na het drogen en bakken? Schrijf je in op de nieuwsbrief van De Cursist, download het GRATIS meetmaatje en vermijd teleurstellingen of misrekeningen.

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email

Bekijk het aanbod van online cursussen en duik met je handen in de klei!

Ontdek hier meer blogs

Keramiek schuren
Technieken
Nele

Keramiek schuren, doen of niet?

Je hebt net een nieuw koffiekopje gedraaid. En het is goed gelukt ook, alleen zouden de wanden nog net iets gladder mogen.

filigraan
Technieken
Nele

Filigraan

De term filigrain of filigree wordt in de eerste plaats geassocieerd met juwelen en andere fijne metaalbewerkingen.