Welke tools zijn essentieel om te draaien?

Tijd voor een lijstje van essentieel draaigereedschap!
Picture of Nele Ostyn
Nele Ostyn

Eeuwige cursist.

Keramiek is tegenwoordig overal. Op tv, in de boekjes, en in je mailbox – als je ingeschreven bent voor onze nieuwsbrief, natuurlijk. Helemaal top om inspiratie op te doen, maar het kan ook overweldigend zijn. Want het advies dat je krijgt, kan al eens verschillen.

Zo is het bijvoorbeeld moeilijk om te weten of je dit ene gadget of die andere innovatieve tool écht nodig hebt. Tijd voor een lijstje met enkel essentieel draaigereedschap!

Snijdraad

Een eerste tool die onontbeerlijk is, is een snijdraad. Hiermee kan je de nodige hoeveelheid klei afsnijden van het pak, en na het draaien je werkstuk veilig van de draaischijf lossnijden. Je kan er eentje halen in de keramiekzaak, maar je kan ook prima verder met een nylondraadje dat je aan twee houtjes of boutjes vastknoopt. In no time gemaakt!

Houten plank zonder coating

Voor je aan het draaien kan, moet je je klei goed kneden. Daarvoor heb je een absorberend oppervlak nodig, zoals een houten tafel of een houten plank zonder coating. Anders zou je klei wel eens aan je tafel kunnen blijven plakken. Als je een houten plank gebruikt, kan je die aan je tafel vastklemmen met lijmklemmen (ook wel sergeanten genoemd). 

Spons en kom of emmertje

Wie met klei werkt, is voortdurend op zoek naar de juiste balans tussen vochtig en droog. Je wil dan ook altijd water bij de hand houden in een bassin, kom of emmertje. Heb je te veel water gebruikt? Dan kan je het makkelijk wegnemen met een spons.

Handdoek en schort

Hoe voorzichtig je ook bent, klei komt maar al te makkelijk op je kleren terecht. Aanrader dus om je kleren met een goeie schort te beschermen. Ook een handdoek die vuil mag worden komt altijd van pas.

Snijnaald

Ze bestaan in alle vormen en maten, en ze komen op heel wat verschillende manieren van pas. Om de dikte van je bodem te testen bijvoorbeeld, of om delicate versieringen in de klei te kerven. Je kan er ook je werk mee signeren. 

Lomer (of oude bankkaart)

Om de wanden van je werkstuk helemaal glad te maken, en kleislib van de oppervlakte te verwijderen, komt een lomer goed van pas. Dit stukje gereedschap is hard maar flexibel, waardoor je mooie rondingen kan creëren. 

Heel handig dus, maar niet strikt noodzakelijk. Heb je geen lomer, dan kan je een gelijkaardig effect bekomen met een oude bankkaart.

draaischijf vaas lomer

Mirette en afdraai-ijzer (of spatel)

Eens je je werkstuk hebt vormgegeven, moet je het nog afdraaien. Dat is eigenlijk de wanden dunner maken door de overbodige klei als het ware af te schaven, en de basis van je werkstuk proper zetten.

Daarvoor kan je verschillende tools gebruiken, zoals een mirette of een afdraai-ijzer. Deze tools bestaan in verschillende vormen en maten, en komen ook tijdens andere stappen van het draaiproces van pas. Denk maar aan het uitkerven van decoratieve elementen.

Echt noodzakelijk zijn ze echter niet. Je kan ook een spatel of diezelfde oude bankkaart gebruiken om een gelijkaardig effect te bekomen. Al is dat wel iets moeilijker om onder de knie te krijgen.

Wij vinden het in ieder geval de moeite om enkele mirettes in verschillende maten en een paar afdraai-ijzers met verschillende profielen aan te schaffen.

Meetlat en krompasser

Wil je een serie draaien? Dan is het belangrijk om je werkstuk goed te meten. Dat kan met de hand, met een meetlat, met een krompasser of met een meetmaatje. Zo ben je in enkele ogenblikken zeker dat je kommen of borden even groot zijn. Opnieuw niet strikt noodzakelijk, maar wel verdomd handig.

Bovenstaande materialen, of hun DIY-varianten, en je eigenste twee handen. Meer heb je niet nodig om van klei de mooiste vormen te fabriceren. Natuurlijk zijn er nog duizend-en-één andere tools, hulpstukken en instrumenten die je kunnen helpen in je keramiekavontuur, maar met deze tools geraak je al een heel eind. Succes!

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email

Bijleren over klei en keramiek?

Bekijk het aanbod van online cursussen en duik met je handen in de klei!

Ontdek hier meer blogs

Vormen
Nele

Het tapaskommetje

Een leuk projectje om zelf te maken met klei kleurrijke tapaskommetjes

Artikels
Nele

Keramiek voor de keuken

In dit artikel vind je heel wat keramiekinspiratie voor vormen die je in de keuken kan gebruiken

1080 x 1920 Starten met keramiek gratis ebook

Download de gratis beginnersgids

Starten met keramiek

Een handige PDF van 27 pagina’s met alles wat je moet weten om te starten met pottenbakken.

Geef je gegevens hieronder in en je krijgt de gids in je mailbox! Daarmee schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief vol keramiek-lekkers.