Een tweedehands draaischijf kopen: waar moet je op letten?

Wil je ook thuis aan het draaien gaan? We geven je wat tips voor de aankoop van een tweedehands draaischijf.
Foto van Nele Ostyn
Nele Ostyn

Eeuwige cursist.

Wil je ook thuis aan het draaien gaan? Dan moet je investeren in een eigen draaischijf. En daar hangt best een stevig prijskaartje aan vast. Logisch dus dat veel mensen op zoek gaan naar een tweedehands draaischijf. Geen slecht idee, maar er zijn wel enkele zaken waar je op moet letten.

Wat is de voorgeschiedenis van de draaischijf?

Vraag zeker even waarom de draaischijf te koop staat. Was het misschien een impulsieve aankoop, door iemand die toch niet zo van dat kleien blijkt te houden? Is het een draaischijf die eindelijk vervangen wordt, na jaren goede dienst? Voor je je keuze kan maken, moet je weten hoeveel de draaischijf al gebruikt werd.

Zoek ook zeker op wat de nieuwprijs van dit specifieke model is. Zo kan je beter afwegen of je een goeie koop doet of niet.

Is er schade aan de draaischijf?

Gebruikssporen zijn te verwachten, maar je wil natuurlijk geen kapotte draaischijf. Neem daarom zeker de tijd voor een grondige inspectie.

  • Is er schade aan de kabel of de stekker?
  • Staat de schijf mooi waterpas?
  • Is de spatbak nog helemaal intact of zie je gaatjes? Is hij makkelijk schoon te maken?
  • Beweegt de pedaal vlot? Of blijft hij steken?

Vraag ook of je de draaischijf eens mag testen. Je hoeft er natuurlijk geen werkstuk mee te maken, maar even laten draaien is essentieel.

  • Laat de draaischijf draaien en luister goed. Een piepend of schurend geluid kan immers een teken zijn van roest of corrosie.
  • Duw ook eens op de schijf terwijl die aan het draaien is: wiebelt hij of blijft hij stabiel?
Vuile draaischijf met slib

Past de draaischijf voor jou?

Of een draaischijf geschikt is, hangt af van je lengte, je lichaamsbouw, wat je wil maken, en je persoonlijke voorkeur. Je zal er heel wat tijd doorbrengen, dus het is belangrijk dat je er eentje kiest die goed op je afgestemd is.

Test dus zeker eens of je comfortabel zit. Meestal zit je goed als je knieën net boven de opvangbak van je draaischijf uitsteken, en je er dus met je ellebogen en armen goed op kan steunen.

Is de draaischijf te laag, dan kan je hem verhogen met bedverhogers, betonblokken, bouwstenen, of houten palletten. Is hij te hoog, dan zal je een hogere stoel nodig hebben.

Tweedehands draaischijf,Tweedehands draaischijf tips,Eerste draaischijf tips,Tweedehands draaischijf kopen
Meer tips?

Nog niet zeker of je een goeie koop hebt gevonden? Lees ook dit artikel over het kopen van een draaischijf.

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email

Bijleren over klei en keramiek?

Bekijk het aanbod van online cursussen en duik met je handen in de klei!

Ontdek hier meer blogs

cursist schaakbord
Vormen
Nele

Schaakbord en -stukken

Schaak, dammen, backgammon… Een handgemaakte bordspel, dat is pas eens een origineel project!

densiteitsmeter in glazuur
Artikels
Nele

Hoe meet je de densiteit van glazuur?

Als je een glazuur aanmaakt met een aangekochte poedermix ga je rekening moeten houden met de densiteit om goede glazuurresultaten te bekomen. In dit artikel leggen we uit hoe je

starten met keramiek gratis ebook

Download
gratis e-book

Starten met keramiek

Een handige PDF van 27 pagina’s met alles wat je moet weten om te starten met pottenbakken, klei en keramiek. Geef je gegevens hieronder in en je krijgt de gids onmiddellijk in je mailbox. Daarmee schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief vol keramiek-lekkers.