Hoe laat je je potten traag en gelijkmatig drogen?

Het droogproces van je stukken beter onder controle hebben kan met de tips in dit artikel.
Foto van Nele Ostyn
Nele Ostyn

Eeuwige cursist.

Je werk lederhard krijgen is belangrijk om het makkelijk te kunnen afdraaien, afwerken en eventueel decoratie aan te brengen. Hoelang het duurt tot je klei lederhard wordt is heel erg afhankelijk van de omstandigheden in je ruimte (verwarmd of niet), het seizoen en de weersomstandigheden (warm, koud, droog of vochtig weer) en de soort klei (sommige kleien drogen heel snel, zoals bijvoorbeeld porselein). Het liefst laat je je stukken traag en gelijkmatig drogen. En soms wil je iets lederhard houden om het later af te werken. We zetten wat tips op een rijtje.

Inpakken

Om het droogproces wat te vertragen kan je je werk inpakken.

  • Er zijn verschillende soorten plastic om je werkstukken in in te pakken:
    • Dikke zwarte plastic: om stukken in te pakken die absoluut nog niet verder mogen drogen, bijvoorbeeld omdat je er de volgende dag nog vorm aan wil geven. Je vindt dikke zwarte vuilniszakken in de supermarkt of de doe-het-zelfzaak. Snij de zak open op de naden en zo heb je een groot stuk plastic.
    • Dikke doorzichtige plastic: Werkt hetzelfde als zwarte plastic maar je vindt het niet zo makkelijk. Het voordeel hiervan is vooral dat je beter kunt zien welk stuk je hebt.
    • PMD-zakken zijn licht en ideaal om stukken lichtjes af te dekken. Traag drogen is nodig bij bepaalde soorten klei (sommige kleien drogen sneller dan andere) en bij bepaalde vormen/ stukken. Denk hierbij aan borden, tassen met oren, de bovenrand van een vaas…
    • Ook de plastic zakjes van kledij die online koopt kan je bijhouden.
  • Bij grotere/hoge stukken kan je best de bovenrand inpakken zodat die niet te hard uitdroogt en later niet stuk gaat bij het afdraaien.
  • Diepvrieszakjes kan je omgekeerd over een stuk plaatsen, bij een delicaat stuk zoals bijvoorbeeld een kan met oor. Verblijf je vaak in een hotel? Verzamel de douchekapjes die je in de badkamer vindt, want die kan je ook makkelijk over de bovenkant van een pot plaatsen.
  • Bij het inpakken kan je het plastic dichthouden met behulp van wasknijpers of vershoudclips.
Koffietassen onder plastiek
Koffietas ingepakt in plastiek

Andere methodes

  • Een grote plastic bak met deksel, dan heb je geen gedoe met vellen plastic. Je kan er ook een gipsplaat inleggen. Deze methode is ideaal als je werkt met porselein of een stuk absoluut nog even lederhard wil houden om later af te werken. We hebben een gratis gids over hoe je een gipsplaat en damp box zelf kunt maken.
  • Een kapotte koelkast is een ideale plaats om klei en te drogen stukken in te bewaren.
  • Een stuk van je rek volledig aftapen met plastic heeft hetzelfde effect. Dit is een efficiënte en goedkope manier. Er bestaan ook serrerekken, een rek met plastic eromheen, die je kunt open- en dichtmaken met een rits.

Is het toch gebeurd? Is je stuk te droog om nog goed te kunnen afwerken? Je kan dat oplossen, lees hier hoe.

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email

Leren draaien op de schijf?

Bekijk het aanbod van online cursussen en duik met je handen in de klei!

Ontdek hier meer blogs

Keramist Guy Van Leemput in zijn atelier
Keramisten
Nele

Guy Van Leemput

We gingen langs bij keramist Guy Van Leemput. Kijk je mee in zijn atelier?

starten met keramiek gratis ebook

Download
gratis e-book

Starten met keramiek

Een handige PDF van 27 pagina’s met alles wat je moet weten om te starten met pottenbakken, klei en keramiek. Geef je gegevens hieronder in en je krijgt de gids onmiddellijk in je mailbox. Daarmee schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief vol keramiek-lekkers.