Hoe kies je een vrij atelier?

Keramiekles volgen heeft talloze voordelen. Maar soms wil je gewoon je eigen ding doen, zonder begeleiding…
Picture of Nele Ostyn
Nele Ostyn

Eeuwige cursist.

Keramiekles volgen is heerlijk Het is een must voor wie de klei echt onder de knie wil krijgen. Maar soms wil je gewoon je eigen ding doen, zonder begeleiding. Omdat je wil experimenteren bijvoorbeeld, of omdat je een specifiek project in gedachten hebt. En tenzij je thuis je eigen keramiekstudio hebt, moet je dan op zoek naar een vrij atelier. Maar hoe kies je de juiste plek? Een goeie start is het stellen van deze drie vragen.

1. Past het in je agenda?

Een eerste overweging die je moet maken is heel praktisch. Wanneer zijn de openingsuren? Hoe lang ben je onderweg naar de studio? Hoe ver op voorhand moet je reserveren? Als je een flexibele agenda hebt, kan je je makkelijk aanpassen. Maar het is een stuk moeilijker als je enkel vrij bent op sommige dagen, of pas laat weet hoe je planning er volgende week uit zal zien.

Denk ook zeker na over hoe vaak je tijd hebt om langs te gaan. Eens je werkstuk afgewerkt is, moet je nog steeds rekening houden met de tijdslimiet van de studio. Want hoe lang worden ongebakken werkstukken en biscuit gebakken werkstukken bewaard?

klei atelier opbouw

2. Wat is inbegrepen?

Het ene vrije atelier is het andere niet. Je kan niet zomaar prijzen vergelijken, omdat het verschilt van studio tot studio wat er in die prijs inbegrepen is. Soms krijg je alle tools die je nodig hebt. En soms moet je heel wat eigen materiaal meebrengen. Soms is er iemand aanwezig die het droogproces in de gaten houdt, en je werkstuk inpakt als het te snel droogt. En soms moet je dat zelf opvolgen.

Ook belangrijk is de aankoop van klei en glazuur. Is dat inbegrepen in de prijs of betaal je daarvoor bij? Welke soorten zijn er beschikbaar? Wat als je je eigen klei of glazuur wil gebruiken? En wat met het bakken van je werkstukken? In sommige studio’s is dat inbegrepen, in andere studio’s niet. Zorg dat je alle nodige vragen stelt om een goed beeld te krijgen van het totale kostenplaatje.

3. Is het een goede match?

Elke keramist is anders. De een heeft rust en stilte nodig, de ander wil net muziek luisteren of een praatje slaan. Ook hoe ordelijk of net chaotisch je werkplek eruit ziet, verschilt van persoon tot persoon. Maar elke keramiekstudio heeft een eigen organisatiesysteem en een manier van werken waar je als bezoeker rekening mee moet houden. Als jij een heel andere manier van werken hebt, dan kan dat lastig zijn.

Overweeg ook de minder praktische aspecten, zoals de sfeer in de studio. Want eens je een vrij atelier hebt gekozen, zal je er waarschijnlijk heel wat uren doorbrengen. Liefst brengen die uren je de nodige rust, en geen extra stress. Kies dus voor een studio waar je je thuis kan voelen.

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email

Toch liever thuis kleien?

Bekijk het aanbod van online cursussen en duik met je handen in de klei!

Ontdek hier meer blogs

Vormen
Nele

Het tapaskommetje

Een leuk projectje om zelf te maken met klei: kleurrijke tapaskommetjes.

Artikels
Nele

Keramiek voor de keuken

In dit artikel vind je heel wat keramiekinspiratie voor vormen die je in de keuken kan gebruiken.

1080 x 1920 Starten met keramiek gratis ebook

Download de gratis beginnersgids

Starten met keramiek

Een handige PDF van 27 pagina’s met alles wat je moet weten om te starten met pottenbakken.

Geef je gegevens hieronder in en je krijgt de gids in je mailbox! Daarmee schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief vol keramiek-lekkers.