Want uit droge of drogende klei komt voortdurend stof vrij. Stof dat tot in alle hoeken en kieren verspreid raakt.
Niet erg, zou je denken, want klei kan op zich weinig kwaad. Toch is het beter dat er niet te veel van dat fijne stof in je longen terechtkomt. Teveel blootstelling aan fijn kleistof kan uiteindelijk tot stoflong of silicose leiden, en dat wil je uiteraard niet.
Je atelier zo goed mogelijk stofvrij houden, is dus de boodschap. Maar hoe doe je dat?
Het stof beperken
Je kan er niet onderuit: bij het maken van keramiek komt altijd stof vrij. Maar je kan wel proberen om dat stof binnen de perken te houden.
- Bij het kneden. Sommige kneedtechnieken creëren meer stof dan andere. Sommige keramisten kneden door hun klei neer te gooien, op elkaar te plaatsen, door te snijden en weer neer te gooien. Deze techniek zal voor meer stof zorgen dan de ossekop- of spiraalmethode. Daarnaast kan je de hoeveelheid stof inperken door regelmatig je werkvlak schoon te vegen met een vochtige vod. Zorg dan wel dat je werkvlak niet nat achterblijft, want zo maak je het kneden een stuk moeilijker.
- Bij het polijsten. Zorg dat je werkstuk zo glad mogelijk is, voor je het laat drogen. Zo hoef je minder te polijsten en komt er dus minder stof vrij. Indien mogelijk kan je ook naar buiten trekken om je werkstuk te polijsten.
- Bij het bewonderen van je resultaat. Blaas niet zomaar de stof van je afgewerkte werkstuk. Want waar komt al dat stof terecht? Trek naar buiten om je atelier te sparen, of blaas boven een emmertje met water of een natte doek, zodat het stof daarin terechtkomt, en niet in de ruimte.
Je atelier schoonmaken
Ook al doe je alles om het stof in je atelier tot een minimum te beperken, helemaal stofvrij zal het nooit zijn. Dat betekent schoonmaken geblazen.
Plumeau’s, veegborstels en stofzuigers laat je beter links liggen. Die zijn vooral goed in het verplaatsen van stofdeeltjes, zonder ze echt te verwijderen. Hoe ga je dan wel te werk?
- Maak je tools schoon met warm water. Grotere tools zoals je draaischijf kan je schoonvegen met een natte vod.
- Ga met een natte spons of vod over je werkvlak(ken). Herhaal deze stap als je ziet dat het werkvlak streperig opdroogt.
- Dweil de vloer. Als je op een kleine oppervlakte werkt, kan je ook met je spons of vod aan de slag.
- Spoel je dweil, spons en vod goed uit met voldoende water. Zo zijn ze meteen gebruiksklaar voor de volgende keer.
Je bent er even zoet mee, maar na deze routine is je klei-atelier weer helemaal stofvrij. Klaar om weer heerlijk vuil te maken met je volgende werkstuk!