• Home
  • >
  • Gietmallen maken en gebruiken met Veerle Van Overloop
Mallen maken in gips: gieten in gietmal

Gietmallen maken en gebruiken met Veerle Van Overloop

In deze cursus leer je stap voor stap hoe je professionele gietmallen maakt en gebruikt voor keramiek. Of je nu een complete beginner bent of al enige ervaring hebt, deze cursus biedt je een gestructureerde en duidelijke aanpak om mallen van gips te maken die keer op keer consistente resultaten opleveren. Onder begeleiding van keramiste Veerle Van Overloop ontdek je hoe je verschillende soorten mallen creëert, van eenvoudige eendelige mallen tot complexere meerdelige ontwerpen. Dankzij heldere videolessen, gedetailleerde instructies en onbeperkte toegang kun je in je eigen tempo leren en experimenteren. Zo zet je jouw creatieve ideeën moeiteloos om in prachtige keramische objecten!

Prijs: €
350
Niveau:
Beginners
8 modules, 54 lessen
Nederlands gesproken

Leer vlot mallen maken in gips en gebruiken met gietklei

Het mooiste aan deze cursus? Je leert volledig op jouw ritme. Vergeet strakke lesschema’s of deadlines – jij kiest wanneer je creatief wil zijn. Als online student bepaal jij wanneer en hoe snel je leert. Met onbeperkte toegang tot professionele video’s, handige samenvattingen en duidelijke illustraties kun je elk onderdeel zo vaak bekijken als je wilt. Leer ontspannen en in alle rust, precies wanneer het jou het beste uitkomt.

Begin vandaag nog met ‘Gietmallen maken en gebruiken met Veerle Van Overloop en ontdek hoe je met een beetje gips en de juiste kennis keer op keer identieke, hoogwaardige objecten kunt maken. Geen frustratie, geen giswerk – alleen jij, je creativiteit en een hele reeks mallen die jouw ideeën tot leven brengen.

Wat zit er in het cursuspakket?

  • Direct toegang voor het leven tot alle lessen en materialen via ons gebruiksvriendelijke online platform. Start wanneer je wilt, net zoals de honderden tevreden cursisten voor jou.

  • Een helder opgebouwde cursus met 8 modules, opgedeeld in 54 videolessen. Je leert systematisch alle technieken voor het maken en gebruiken van gietmallen, van eenvoudige ronde vormen tot complexe driedelige mallen. Elke stap wordt duidelijk uitgelegd zodat je met vertrouwen aan de slag kunt.

  • Professionele instructievideo's die elk detail van het proces laten zien. Je leert precies hoe je gips mengt, mallen voorbereidt en gietklei gebruikt, waardoor je snel de juiste technieken onder de knie krijgt.

  • Uitgebreide lesnotities bij elke video die de belangrijkste punten samenvatten. Perfect om snel iets op te zoeken of je kennis op te frissen.

  • Praktische werkdocumenten in pdf-formaat die je kunt uitprinten voor in je atelier. Met duidelijke materiaallijsten, technische tekeningen en stap-voor-stap handleidingen heb je altijd een handig naslagwerk bij de hand.

  • Persoonlijke ondersteuning wanneer je vragen hebt. We zorgen ervoor dat je nooit vast komt te zitten en voegen de vragen en antwoorden toe aan de cursus.

  • Word deel van een gemeenschap van keramisten. Deel je ervaringen, krijg feedback op je werk en laat je inspireren door medecursisten die dezelfde passie delen.

Wie is de lesgever?

Veerle Van Overloop

Veerle studeerde keramiek aan de Hogeschool voor Kunst en Design Antwerpen Sint-Lucas en heeft een hele reeks masterclasses op haar palmares. Met haar pure passie en tijdloze collecties zette Veerle in 2009 haar label Fou de Feu op de Belgische designkaart. Architectuur, fotografie, design & eetcultuur zijn haar belangrijkste invloeden. Haar werk is een mix van materialen die gebruikt worden op een eenvoudige en pure manier. Veerle  is niet alleen een begenadigd keramiste, maar ook een gepassioneerde lesgeefster die haar kennis en liefde voor het vak met enthousiasme deelt.

Dit zeggen onze cursisten

Ik had al wel mallen gemaakt in de academie, maar kreeg toch nog meer en duidelijkere uitleg. Stap voor stap wordt alles uitgelegd. Bovendien kan je ze op ieder moment opnieuw en levenslang bekijken!

Marleen M.

Ik vind dit zeer goed opgestelde cursussen, goed gebracht en met heldere taal en voorbeelden. Goeie lesgevers die weten waarover ze praten.

Henk C.

Een fantastische cursus die je helemaal op eigen tempo kunt volgen. Veerle's heldere uitleg en de mogelijkheid om de videolessen onbeperkt te herbekijken maken het tot een super ervaring. Dankzij deze cursus maak ik nu zelf prachtige keramiek - perfect voor persoonlijke geschenken!

Lieve A.

Goede, mooie filmpjes. Zeer leerrijk en fijn om te volgen. De stappenplannen komen overeen met de filmpjes. Ik heb echt veel bijgeleerd! Aanrader!

Colette D.

Wat heb je nodig voor de cursus?

Om gietmallen te maken en te gebruiken, heb je wat materiaal nodig. In de eerste module legt Veerle duidelijk uit welk gips je het beste aanschaft, met welke gietklei je kan werken en wat de materialen en gereedschappen zijn die je nodig hebt. Ze vertelt je welke materialen je kunt halen bij een keramiekwinkel, welke zaken je gewoon thuis kunt verzamelen en voor welke gereedschappen je misschien een DIY-versie kan maken. Download hier de duidelijke materiaallijst die je alles geeft wat je nodig hebt. Deze lijst is ook beschikbaar in de cursus zelf.

Hier vind je een lijst met keramiekwinkels in België en Nederland. Heb je verdere vragen over materialen of winkels, dan helpen we je graag verder.

Je kan ook onmiddellijk het materialenpakket van Colpaert bij de cursus bijbestellen. Voor €62 haal je een pakket in huis met het materiaal dat je nodig hebt om mallen te maken. Je leest hier wat er allemaal in het materialenpakket zit.

Gratis infosessie over deze cursus

Nieuwsgierig hoe zo’n online cursus eruit ziet? Hoe een videoles verloopt? Hoe Veerle lesgeeft? Schrijf je in voor één van onze gratis infosessies en krijg het antwoord op al je vragen.

Wat maak je na het volgen van deze cursus?

Hoe verloopt de cursus?

  • Module 1: Introductie en voorbereiding

    Voordat we echt aan de slag gaan, ontdek je in de eerste module welk materiaal en gereedschap je nodig hebt. We bespreken de verschillende soorten mallen en hun toepassingen, met een focus op de techniek die we in deze cursus zullen gebruiken. Je leert hoe je je werkplek voorbereidt en hoe je op de juiste manier gips aanmaakt voor een succesvolle mal.

  • Module 2: Een mal voor een gedraaide ronde vorm

    We starten met een eenvoudige ronde vorm: een handgedraaid kommetje. Je leert waarom een vorm conisch moet zijn voor een mal en hoe je een stevige bekisting maakt. Daarna herhalen we het aanmaken van gips, waarna je zelf leert hoe je de gips correct ingiet en hoe je de mal op de juiste manier ontmantelt.

  • Module 3: Een mal voor een bestaande ronde vorm

    In deze module werken we met een bestaande vorm, zoals een kommetje dat niet handgedraaid is. We doorlopen dezelfde stappen als in de vorige module, maar deze keer introduceren we een extra techniek: het gebruik van perslucht bij het ontmantelen van de mal. Dit zorgt ervoor dat zelfs complexe vormen veilig loskomen van de gips. Spannend!

  • Module 4: Een mal voor een hoekige vorm

    Niet alleen ronde, maar ook vierkante of rechthoekige objecten kunnen gegoten worden. In deze module leer je hoe je een strakke bekisting maakt met plankjes, zodat je een rechte mal krijgt. Veerle begeleidt je bij het voorbereiden van de vorm, het correct gieten van het gips en het loshalen van de mal.

  • Module 5: Een mal met losse gietring

    Sommige mallen werken met een losse gietring, een hulpmiddel waarmee je preciezer kunt werken bij het gieten. Je leert in module 5 hoe je zo’n gietring aan je mal toevoegt en hoe je de mal correct voorbereidt, bekist, ingiet en afwerkt. Dit geeft je meer controle over je gietwerk en voorkomt ongewenste gietnaden.

  • Module 6: Een mal met een vaste gietring

    In deze module gaan we nog een stap verder en maken we een mal met een vaste gietring. Dit type mal is geschikt voor vormen die vaker gegoten zullen worden en zorgt voor een consistente afwerking. Net zoals bij de vorige modules doorlopen we de volledige workflow, van voorbereiding tot afwerking.

  • Module 7: Een driedelige mal

    Sommige objecten, zoals grillige of asymmetrische vormen, vereisen een meer complexe aanpak. In deze module leer je een driedelige mal maken, aan de hand van een mango als voorbeeldvorm. Je ontdekt in deze module hoe je de vorm correct bekist en in twee fasen afgiet, waarbij we een gietreservoir met een afsluitdeksel toevoegen. Daarnaast leer je hoe je de mal goed kan inzepen, zodat de afzonderlijke delen niet aan elkaar kleven.

  • Module 8: Gieten in de mal

    Nu je de mallen hebt gemaakt, is het tijd om ze te gebruiken! In deze laatste module verdiepen we ons in giettechnieken. Je leert over verschillende soorten gietklei en hoe je deze correct aanmaakt en hanteert. We bespreken het proces van ingieten en uitgieten, en hoe de duur van het gieten invloed heeft op de wanddikte van je object. Tot slot leer je hoe je de gegoten vorm voorzichtig uit de mal haalt en op de juiste manier afwerkt.

Mallen maken in gips: screenshot van de wegpagina MAMA
Mallen maken in gips: klei gieten uit gietmal in roze emmer

Hoe gaat het in zijn werk?

  • De cursus verloopt volledig online. Na aankoop krijg je binnen de 15 minuten een automatische bevestigingsmail met je persoonlijke logingegevens. Daarmee kan je inloggen op ons cursusplatform. Dat is de plek waar je al je aangekochte online cursussen kan vinden.
  • Op het cursusplatform vind je alle videolessen, begeleidende teksten en pdf-documenten met overzichten, stappenplannen en lijstjes. Zo kan je meteen van start met leren. Je hoeft niet op een bepaald moment achter je computer zitten, alle materiaal is doorlopend beschikbaar.
  • Je volgt de lessen van thuis uit, met je eigen materiaal, op je eigen tempo, wanneer het jou past. Heb je even geen tijd? Of wil je de lessen later nog eens opnieuw (en opnieuw) bekijken? Geen probleem! De cursus blijft levenslang beschikbaar. De voordelen van een online cursus lees je hier.
  • Heb je niet alle materiaal in huis? Elke cursus bevat een gedetailleerde materialenlijst van zaken die je tijdens de cursus zal gebruiken. Hier vind je een lijstje van keramiekzaken in België en Nederland.
  • Geen keramiekoven? Geen probleem. Hier vind je een uitgebreide lijst van adressen in België en Nederland van keramiekateliers en particulieren die tegen betaling werk bakken voor derden. Je vindt er vast wel een adresje in je buurt!

Veelgestelde vragen

  • Kan ik deze cursus volgen als beginner?

    Ja, absoluut! De cursus is ontworpen met beginners in gedachten. Zelfs als je nog nooit eerder met klei of gips of mallen hebt gewerkt, is dit een perfecte introductie. Veerle begeleidt je stap voor stap en legt alles duidelijk uit, zodat je de technieken gemakkelijk kunt volgen. Je leert de basisprincipes van gipsmallen maken en gebruiken, waarna je zelf verder kunt oefenen en experimenteren. Heb je al enige ervaring? Dan vind je in de cursus waardevolle tips en handige technieken om je vaardigheden verder te onderbouwen. Voor wie helemaal nieuw is, kan het nuttig zijn om alvast onze beginnersgids door te nemen.

  • Wat heb ik nodig om deze cursus te volgen?

    In de cursus zit een duidelijke materiaallijst met wat je allemaal nodig hebt om aan de slag te gaan met gips en gietklei. In de eerste module legt Veerle duidelijk uit welk gips je het beste aanschaft, met welke gietklei je kan werken en wat de materialen en gereedschappen zijn die je nodig hebt. Ze vertelt je welke materialen je kunt halen bij een keramiekwinkel, welke zaken je gewoon thuis kunt verzamelen en voor welke gereedschappen je misschien een DIY-versie kan maken. Download hier de duidelijke materiaallijst die je alles geeft wat je nodig hebt. Deze lijst is ook beschikbaar in de cursus zelf.

    Hier vind je een lijst met keramiekwinkels in België en Nederland. Heb je verdere vragen over materialen of winkels, dan helpen we je graag verder.

    Je kan ook onmiddellijk het materialenpakket van Colpaert bij de cursus bijbestellen. Voor €62 haal je een pakket in huis met het materiaal dat je nodig hebt om mallen te maken. Je leest hier wat er allemaal in het materialenpakket zit.

  • Heb ik een keramiekoven nodig om de cursus te kunnen volgen?

    Als je je gegoten stukken wil houden dan moeten ze gebakken worden in een keramiekoven. Maar een keramiekoven is een grote investering die je niet zomaar doet. Je hoeft dan ook niet zelf een oven te hebben. We hebben hier een uitgebreide lijst verzameld van ateliers en particulieren die tegen betaling werk bakken voor anderen. Je vindt vast wel een adresje in je buurt!

  • Wanneer start de cursus, en hoe lang heb ik toegang?

    Zodra je de cursus hebt aangekocht, kun je meteen inloggen en beginnen. Je hebt levenslang toegang en bepaalt zelf je tempo — de cursus past zich aan jouw agenda aan.

  • Hoe werkt een online cursus concreet?

    De cursus verloopt volledig online. Na inschrijving ontvang je binnen het half uur een bevestigingsmail met je persoonlijke logingegevens voor het cursusplatform. Daar vind je alle videolessen, begeleidende teksten en pdf-documenten met overzichten, stappenplannen en lijstjes. Je kunt meteen beginnen met leren, gewoon van thuis uit, met je eigen materiaal en op je eigen tempo. Wanneer het jou uitkomt! Heb je even geen tijd? Of wil je de lessen later nog eens opnieuw bekijken? Geen zorgen – de cursus blijft levenslang beschikbaar. De voordelen van een online cursus lees je hier.

  • Ik kan niet goed met de computer werken, gaat dat wel lukken?

    Het online lesplatform is gebruiksvriendelijk en werkt intuïtief. Je ontvangt duidelijke e-mails met praktische uitleg over het gebruik van het platform. Lukt er iets niet? Geen zorgen! We staan altijd klaar om je te helpen met technische vragen. Stuur ons gewoon een mailtje!

  • Wat als ik niet genoeg tijd heb om de lessen te bekijken?

    Geen zorgen! Je hebt levenslang toegang tot de volledige online cursus. Bovendien krijg je automatisch toegang tot alle toekomstige updates en aanvullingen van de cursus.

  • Waar kan ik terecht als ik vragen heb bij de cursus?

    Bij elke cursus van de Cursist kun je vragen stellen. We vinden het belangrijk dat je goede begeleiding krijgt tijdens je online cursus, zodat je vlot vooruit kunt. Je kunt je vragen stellen via ons online vragenformulier of via e-mail. We voegen de vragen en antwoorden toe aan de cursus, zodat ook andere cursisten ervan kunnen leren. Daarnaast ben je altijd welkom in de Facebookgroep voor ideeën en feedback van medecursisten.

  • Online keramiek leren, kan dat wel?

    In het begin had ik zelf ook mijn twijfels. De Cursist begon als een experiment. Tijdens een workshop in 2019 ontstond het idee om een online videocursus over keramiek te maken. Best gewaagd, want zoiets bestond nog niet. Ik zag cursisten vaak met hun telefoon filmen tijdens workshops: wiebelende beelden, slechte audio…

    Als professionele videomaker dacht ik: dat kan beter! Een paar maanden later lanceerden we de eerste Nederlandstalige online videocursus keramiek draaien. Voor de eerste editie schreven 95 enthousiaste cursisten zich in, van pure beginners tot mensen met draai-ervaring.

    Na onze focus op draaicursussen voor beginners en gevorderden hebben we het aanbod uitgebreid met meer cursussen over diverse thema’s met verschillende docenten. Inmiddels hebben meer dan 1.500 cursisten een van onze online cursussen gevolgd. De feedback is overweldigend duidelijk: online keramiek leren, het werkt!

Op deze pagina vind je alle veelgestelde vragen.

Materialenpakket

Het materialenpakket bevat:

  • Modelleergips Molda 3Bis (5 kg)
  • Stofmasker P3
  • Plastiek zeef (20 cm – mesh 100)
  • Spons
  •  Schuurspons
  •  Mallenmes
  • Kleine spatel
  • Borstel
  • Rasp (Mudtools)
gietmallen maken,gietmallen gebruiken,gipsen mallen maken,gipsmallen maken,mallen maken in gips,mallen maken van gips,mal maken van gips,gietmallen,gietmallen keramiek,gietmallen gips,klei mallen maken,mallen maken voor keramiek
gietmallen maken,gietmallen gebruiken,gipsen mallen maken,gipsmallen maken,mallen maken in gips,mallen maken van gips,mal maken van gips,gietmallen,gietmallen keramiek,gietmallen gips,klei mallen maken,mallen maken voor keramiek

Schrijf je in voor een GRATIS online infosessie

over de cursus 'Gietmallen maken en gebruiken'

Tijdens de infosessie tonen we hoe een online videocursus in zijn werk gaat en wat er allemaal in het cursuspakket zit. We overlopen:

  • hoe een videoles eruit ziet
  • wat je allemaal nodig hebt om deze cursus te volgen
  • voor wie de online cursus ‘Gietmallen maken en gebruiken’ perfect is
  • hoe het online leren precies in zijn werk gaat
  • wat het cursuspakket allemaal bevat, en hoe je kan inschrijven